Недеља, 29. јул, 18 часова

Дечји културни центар Београд

Бесплатне улазнице – на пријавници ДКЦБ, Таковска 8

радним данима до петка 27. јула, од 8 до 16 часова

Египатска амбасада у оквиру Месеца египатске културе у Србији представља Трупу за модерну игру Каирске опере са балетском представом ПЛАВИ СЛОН. Представа ће у Србији бити изведена три пута, у петак 27. јула на Великој сцени Народног позоришта у Београду у оквиру пријема који Амбасада Египта организује поводом Месеца египатске културе, затим у недељу 29. јула на сцени Донка Шпичек Дечјег културног центра Београд и трећи пут, 31. јула на сцени Српског народног позоришта у Новом Саду.

„Плави слон“ је балетска представа базирана на роману младог египатског писца Ахмеда Мурада, који успешно инспирише младе да читају књиге. Роман овог младог писца је пун снова и магије. Трајање представе је 70 минута.

Улазнице за представу која ће бити изведена у Дечјем културном центру Београд су бесплатне и могу се  преузети на пријавници Дечјег културног центра Београд, Таковска 8, радним данима до петка 27. јула 2018. године, од 8 до 16 часова или у недељу 29. јула од 16 до 18 часова. Контакт телефон: 011 32 42 011.

Трупа за модерну игру Каирске опере је основало Министарство културе Египта 1993. Године. Учествовала је на многим међународним фестивалима у европским земљама, САД, Кини, Кореји и арапским земљама, изводећи представе у најпрестижнијим позориштима и оперским кућама. Учествовала је на многим догађајима од националног значаја, попут Националног дана Краљевине Бахреин и прославе „Доха – арапска престоница културе”.

Ово је најпознатија трупа у Египту која се бави модерном игром. У почетку опсег публике био је веома ограничен док трупа није усвојила нови стил извођења, који преводи египатске романе у модерну игру. Најчешће се по романима праве филмови или позоришна сценарија али претворити роман у потпуно други жанр – модерну игру – је заиста велики изазов. С обзиром на важност коју египатски роман има у египастком друштву, трупа је адаптирала неколико текстова у представе. У последње време уметничке активности трупе се фокусирају на различите жанрове европске модерне игре и ослобађају се традиционалних позоришних оквира како би достигле међународне стандарде модерне игре.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked by *.

Top