Астронаути Апола 11 у Дому пионира


АСТРОНАУТИ АПОЛА 11 У ДОМУ ПИОНИРА

 

Музеј Југославије организовао је трибину „Аполо 11 – мисија Београд“ са изложбом поводом 50 година од доласка америчких астронаута у Београд, када су посетили и Дом пионира (данас Дечји културни центар Београд).

Први део снимка трибине био је на програму “Трезора” 30. децембра 2019. године, а други део премијерно ће бити приказан данас у 7.30 часова и после поноћи на РТС2. Ова емисија посвећена је сведоцима боравка астронаута у Београду, који су се одазвали позиву “Трезора” да учествују на трибини. Измеђи осталих, на трибини су говорили фармацеут Горан Николић, који је био члан хора Дома пионира и певао асутронаутима у част, као и књижевник Љубивоје Ршумовић, који је писао текст песме за астронауте. О узбуђењу које је осећао када је био домаћин астронаутима у пуној великој сали Дома пионира говорио је и Дејан Ђуровић, у то време најангажованији водитељ програма Дома пионира.

Емисију употпуњују и два архивска прилога: први из 38. емисије Двогледа (1969), прилог о посети астронаута Дому пионира (аутори Љубивоје Ршумовић и Драган Бабић) и други, такође из Двогледа, који говори о младим космонаутима, ученицима ОШ “Радица Ранковић” из Лозовика код Пожаревца и њиховом професору Радомиру Марковићу који стварају свој Планетаријум (редитељ Милан Кнежевић).

Учесници: кустос музејског фонда Музеја Југославије Татомир Тороман, модератор трибине, фармаколог Горан А. Николић, слободни уметник Дејан Ђуровић, преводилац Бошко Чолак, балерина Дубравка Милутиновић, књижевник Љубивоје Ршумовић, сликар и дигитални графичар Бранко Цитлик, историчар и професор на Филозофском факултету у Београду Радина Вучетић, историчар уметности и професор на Филозофском факултету у Београду Симона Чупић и уредник “Трезора” у Телевизији Београд Бојана Андрић.

Аутор емисије: Бојана Андрић

Posted in Најаве.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *