БЕОГРАДСКИ СПОМЕНИЦИ ВЕЛИКОГ РАТА

            -20170418 danibeograda-danibeograda (8)


БЕОГРАДСКИ СПОМЕНИЦИ ВЕЛИКОГ РАТА

 

Поводом  градске манифестације Дани Београда а у оквиру циклуса програма Култура сећањаХерој и његово доба 18.4.2017. одржана је мултимедијална презентација
„Споменици и спомен обележја Великог рата у слободарској историји Београда“.
Ученике и наставнике основних школа Свети Сава, Влада Аксентијевић, Јелена Ћетковић заједно са потомцима српских ратника повела је у виртуелну шетњу Београдом Станислава Божовић, историчар уметности уз мноштво илустрација, ретких   фотографија, и занимљивих прича.

Драмски фрагменти  из представе „Време части и поноса“ у извођењу Лепомира Ивковића и Бошка Пулетића, драмских уметника Народног позоришта, упечатљиво су дочарали херојско доба обележено делима војводе Живојина Мишић и Степе Степановића.  Приказан је првонаграђени филм „Момчило Гаврић“, са прошлогодишњег фестивала КИДИКЕМ,  аутора Невене Ћосовић и Вука Вукомановића, праунука Момчила Гаврића, најмлађег каплара на свету.
Музичке секвенце посвећене Београду извели су чланови вокалне групе „Нађи своју звезду“ уз клавирску пратњу Снежане Деспотовић, а познате песме попут „Марша на Дрину“ и „Креће се лађа Француска“ свирао је „Брас оркестар јуниор“ Музичког центра Панчево.

Публика је могла да открије како је изгледао разрушени Београд, какво је значење споменика на Кошутњаку, Калемегдану, Дунавском кеју, Авали. слушала је чувени  говори мајора Гавриловића и Аугуста фон Макензена, причу о Надежди Петровић, Франш д’ Епереу, Арчибалду Рајсу, Милунки Савић, Николи Пашићу, Димитрију Туцовићу, Гаврилу Принципу, и другим изузетним личностима које су оставиле  траг у историји Београда и наше земље.

Организатори предавања: Дечји културни центар Београд  и Савез удружења потомака ратника Србије 1912-1920.
Аутор предавања и виртуелне шетње „Споменици и спомен обележја Великог рата у слободарској историји Београда“ – Станислава – Нина Божовић.
Уредник програма Култура сећања – Херој и његово доба, Снежана Станковић.
Техничка подршка: Горан Јоксић и Стеван Нешковић


24 item(s)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
YouTube
Instagram