БЕОГРАД КРОЗ ВЕКОВЕ – ПРИЗОРИ ВЕЧИТОГ ГРАДА

DSC02235


6.априла 2016. реализована је прва тема из програмског циклуса Београд кроз векове  „Призори вечитог града“ Ученици трећег и четвртог разреда ОШ „Свети Сава“ у сусрету са Марком Алексићем, мр археологије, проширили су своје знање о миленијумској прошлости Београда.

Пред очима деце низале су се епохе, слојеви насеља различитих култура, призори вечитог града који је небројано пута освајан, разаран и обнављан.

DSC02227Од праисторијских налаза Винчанске културе који су стари 7000 година митско место на обалама Дунава и Саве одувек је привлачило људе. Испод ногу становника Београда, дубоко у земљи и данас се крију остаци Римског Сингидунума, а капије Калемегдана чувају приче из средњег века и доба витештва. Његови бедеми памте доба Турске власти и ослободилаца из Првог српског устанка, али и херојске одбране града у Првом светском рату. Кроз хиљаде година своје историје, Београд је био сведок пропасти многих светских империја, од Римског царства до Аустроугарске монархије а данас је место које и даље одузима дах својим посетиоцима.


 

DSC02229

Програм уредила и водила: Снежана Станковић,

уредник културно образовног програма

Предавач,  Марко Алексић, мр археологије

Posted in Културно-образовни програм.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *