foto (2)


Истражујем, сазнајем, откривам

Предавање: Београд кроз векове у Дечијем културном центру

 

У петак 23. фебруара у Библиотеци Дечијег културног центра у Београду уредница културног програма Снежана Станковић одржала је кратко предавање „Београд кроз векове“ намењено млађим основцима. Предавању је присуствовао трећи разред Основне школе „Дринка Павловић“.

Лепо конципирано предавање у трајању од сат времена било је врло динамично – праћено презентацијом богатом илустрацијама и фотографијама везаних за историју Београда, као и одговарајућим дечијим играма, које се могу повезати са темом.

Деца су се упознала или подсетила важних историјских чињеница, која се тичу њиховог родног града. Наиме, на територији Београда постоје материјални трагови насеља од пре 7 хиљада година. Његов добар положај на двема рекама и између два континента чинио га је привлачним за многа племена и освајачке хорде.

На територији Винче постоје трагови тзв. Винчанске културе, који датирају од 5200 до 4200 године п.н.е. Винча је била метропола тога доба, са улицама и кућама од чврстог материјала. Данас имамо фигуре из Винче, које су познате у целом свету.

Многи народи и хорде су пролазили овом територијом – Готи, Келти, Римљани, Авари, Хуни, Германи,… Остаци келтског „опидума“ пронађени су на територији Карабурме. Од њих потиче назив „Сингидунум“ (Синги – назив племена, или можда по значењу Ушће на келтском језику, и Дунум – град.)

Римљани су саградили на Калемегдану четвртасто утврђење „Каструм“ (војни логор). Војници су служили до 30. године, а потом се „пензионисали“ и оснивали породице. Колико је њихова култура била развијена, видимо из чињенице да су имали развијене системе водовода и канализације (керамичким цевима су успоставили довод воде из Малог Мокрог Луга до војног логора). Као вечни сведоци тога времена, остали су записи хроничара и путописаца, на основу којих можемо да реконструишемо тадашњи начин живљења).

У време владавине Деспота Стефана Лазаревића Београд је био најлепши – са великим зидинама, кулама, замковима… Тада су изграђене и Јакшићева и кула Небојша,  Деспотова кула и Деспотова капија које су до данас очуване. За време Турака једна од кула названа је Зиндан кулом и користила се у својству тамнице).

Када је наш предавач Снежана Станковић питала о истакнутим личностима Првог српског устанка (Карађорђе и Узун Мирко) и вођи Другог српског устанка (Кнез Милош), деца су показала претходно знање о њима, као и о догађајима на Чукур чесми и коначном окршају турске и српске војске, што је резултирало симболичном предајом кључева Београда, Ужица, Смедерева, Шапца, Кладова и Сокограда Али Ризе Паше Кнезу Михаилу.

Предавање се завршило игром. Деца су се поделила у два тима и бацали јамб коцку, да би шетали по мапи, која води од Амама Кнеза Милоша до места предаје кључева града Кнезу Михаилу.

Радост деце током игре је била велика и очаравајућа, а завршила се помирљиво – обе екипе су дошле до места предаје кључева.

По речима Снежане Станковић, ово успешно и интересантно предавање је само увод у интерактивну игру „Београд кроз векове“, која ће се одржати у пролеће на Калемегдану, трећу годину за редом. Деца ће добити мапе и упутства у облику загонетки и ребуса, које решавају и одлазе на задату тачку. На свакој тачки ће их чекати глумац у лику неке познате историјске личности и испричати им нешто више о себи и времену у којем је живео. Без сумње, радионица ће и ове године бити веома посећена и успешна.

 

Дајана Лазаревић, мастер професор језика и књижевности


3 item(s)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked by *.

Top