foto (2)


Istražujem, saznajem, otkrivam

Predavanje: Beograd kroz vekove u Dečijem kulturnom centru

 

U petak 23. februara u Biblioteci Dečijeg kulturnog centra u Beogradu urednica kulturnog programa Snežana Stanković održala je kratko predavanje „Beograd kroz vekove“ namenjeno mlađim osnovcima. Predavanju je prisustvovao treći razred Osnovne škole „Drinka Pavlović“.

Lepo koncipirano predavanje u trajanju od sat vremena bilo je vrlo dinamično – praćeno prezentacijom bogatom ilustracijama i fotografijama vezanih za istoriju Beograda, kao i odgovarajućim dečijim igrama, koje se mogu povezati sa temom.

Deca su se upoznala ili podsetila važnih istorijskih činjenica, koja se tiču njihovog rodnog grada. Naime, na teritoriji Beograda postoje materijalni tragovi naselja od pre 7 hiljada godina. Njegov dobar položaj na dvema rekama i između dva kontinenta činio ga je privlačnim za mnoga plemena i osvajačke horde.

Na teritoriji Vinče postoje tragovi tzv. Vinčanske kulture, koji datiraju od 5200 do 4200 godine p.n.e. Vinča je bila metropola toga doba, sa ulicama i kućama od čvrstog materijala. Danas imamo figure iz Vinče, koje su poznate u celom svetu.

Mnogi narodi i horde su prolazili ovom teritorijom – Goti, Kelti, Rimljani, Avari, Huni, Germani,… Ostaci keltskog „opiduma“ pronađeni su na teritoriji Karaburme. Od njih potiče naziv „Singidunum“ (Singi – naziv plemena, ili možda po značenju Ušće na keltskom jeziku, i Dunum – grad.)

Rimljani su sagradili na Kalemegdanu četvrtasto utvrđenje „Kastrum“ (vojni logor). Vojnici su služili do 30. godine, a potom se „penzionisali“ i osnivali porodice. Koliko je njihova kultura bila razvijena, vidimo iz činjenice da su imali razvijene sisteme vodovoda i kanalizacije (keramičkim cevima su uspostavili dovod vode iz Malog Mokrog Luga do vojnog logora). Kao večni svedoci toga vremena, ostali su zapisi hroničara i putopisaca, na osnovu kojih možemo da rekonstruišemo tadašnji način življenja).

U vreme vladavine Despota Stefana Lazarevića Beograd je bio najlepši – sa velikim zidinama, kulama, zamkovima… Tada su izgrađene i Jakšićeva i kula Nebojša,  Despotova kula i Despotova kapija koje su do danas očuvane. Za vreme Turaka jedna od kula nazvana je Zindan kulom i koristila se u svojstvu tamnice).

Kada je naš predavač Snežana Stanković pitala o istaknutim ličnostima Prvog srpskog ustanka (Karađorđe i Uzun Mirko) i vođi Drugog srpskog ustanka (Knez Miloš), deca su pokazala prethodno znanje o njima, kao i o događajima na Čukur česmi i konačnom okršaju turske i srpske vojske, što je rezultiralo simboličnom predajom ključeva Beograda, Užica, Smedereva, Šapca, Kladova i Sokograda Ali Rize Paše Knezu Mihailu.

Predavanje se završilo igrom. Deca su se podelila u dva tima i bacali jamb kocku, da bi šetali po mapi, koja vodi od Amama Kneza Miloša do mesta predaje ključeva grada Knezu Mihailu.

Radost dece tokom igre je bila velika i očaravajuća, a završila se pomirljivo – obe ekipe su došle do mesta predaje ključeva.

Po rečima Snežane Stanković, ovo uspešno i interesantno predavanje je samo uvod u interaktivnu igru „Beograd kroz vekove“, koja će se održati u proleće na Kalemegdanu, treću godinu za redom. Deca će dobiti mape i uputstva u obliku zagonetki i rebusa, koje rešavaju i odlaze na zadatu tačku. Na svakoj tački će ih čekati glumac u liku neke poznate istorijske ličnosti i ispričati im nešto više o sebi i vremenu u kojem je živeo. Bez sumnje, radionica će i ove godine biti veoma posećena i uspešna.

 

Dajana Lazarević, master profesor jezika i književnosti


3 item(s)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked by *.

Top