Бесплатне летње радионице за децу и младе „Култура слободног времена“

Бесплатне летње радионице за децу и младе „Култура слободног времена“

Вајање, стрип, илустрација, анимирани филм, драмска читаоница, калиграфија

и „Еко речни сафари“

од 19. јуна до 29. августа

Дечји културни центар Београд
Таковска 8

 

Дечји културни центар Београд, и ове године, омогићиће деци и младима, од 10 година па навише, да своје слободно време током летњег распуста проведу смислено и креативно.

Током јуна, јула и августа, на располагању су квалитетно осмишљене бесплатне радионице вајања, калиграфије, илустрације, стрипа и анимираног филма, у којима ће развијати своје креативне способности и целокупну личност, а све у циљу развијања ликовне осетљивости. Циљ ликовног васпитања и образовања је да се ликовни језик кроз активности схвати и искористи у најширем смислу, да потпомогне развијању ликовних и креатвних способности код деце и младих. Комплетан пројекат ће бити видљив на изложби у септембру у Галерији ДКЦБ.

Посебан сегмент и новина од ове године је „Еко сафари на Ратном острву“ у коме ће се упознати са флором, фауном и туристичким потенцијалом и историјатом овог предела од изузетног значаја. Циљ еколошке авантуре је да млади схвате значај и специфичност биодиверзитета и упознају се са заштићеним биљним и животињским врстама због којих је Ратно острво заштићено од стране Завода за заштиту природе Србије. Још један од нових програма је и драмска читаоница „Златна јабука и девет пауница” у оквиру које ће деца, пратећи свеж и динамичан језик народног приповедача, стварати на сцени ликове и ситуације онако како их машта и осећај буду водили кроз потрагу за правом и искреном љубављу.

Пријављивање је обавезно. Детаљније о програму и терминима радионица, заинтересовани се могу информисати путем нашег сајта www.dkcb.rs , fb странице  и телефоном на 011 32 42 011. Пројекат је под покровитељством Секретаријата за спорт и омладину Градске управе града Београда.

 

ПРОГРАМ:

„Еко сафари на Ратном острву“:

Млади ће имати могућност да са екологом обиђу велико Ратно острво и упознају се са главним карактеристикама, историјатом настанка, положајем, микро-климом, основним карактеристикама биљног и животињског света и тренутним еколошким статусом. Сем обиласка, одржаће се практична настава у природи о методологији биолошких истраживања: прикупљање и прављење хербаријума, хватање и препарирање инсеката, посматрање и изучавање птица, водоземаца гмизаваца, риба и сисара и њихово фотографисање. Присутни ће имати могућност да изврше мало истраживање јавног мњења путем анкете (домаћини на сојеницама, купачи на Лиду) о познавању Ратног острва. Након боравка у природи изабраће се најзанимљивије еколошке фотографије које ће бити изложене у Галерији ДКЦБ у септембру на завршној изложби.

Број полазника: 15

Воде: Весна Крњаић, стручни сарадник Културно образовног програма ДКЦБ и Маријана Петровић, еколог

Узраст: од 13 година

 

Радионица анимираног филма:

Млади кроз практичан рад у трајању од  2 радионице,  (1 радионица траје 2 часа односно 90 минута), уче основе анимације, како настаје анимирани филм, која је разлика између анимираног и играног филма, разлика између класичне и компјутерске анимације, главне технике у коришћењу анимираног филма ,шта је 2D а шта 3D анимација, примена анимације у филму, адвертајзингу, видео споту, web технологијама.

II део се састоји од две радионице, такође се односи на цртану анимацију и прављење свог првог мини филма помоћу FLIP – BOOK или џепног биоскопа. Полазници ће моћи да на 50  до 60 листова величине 8 пута 12 центиметра нацртају и оживе своје јунаке користећи светлећи сто од клирита намењен само за израду цртаних филмова и тиме упознају технику која се користила у свим класичним делима анимираног филма (W. Disney, Tex Avery, браћа Flajšer и многи други).

Број полазника: 10

Води: Марија Милановић Лазаревски, редитељ анимираног филма

Узраст: од 13 година

 

Уметност калиграфије:

У петодневном дружењу млади ће упознати спектар уметности калиграфије кроз кратка предавања и презентације, њене варијетете данас. Фокус је на учењу основих калиграфских принципа. Полазници радионице ће након упознавања имати могућности избора на којем писму ће их примењивати. Упознаће и које уметности се лепо надопуњују и исте имати прилику да примењују у својим радовима. Крајњи исход радионице су завршни радови полазника.

Број полазника: 20

Води: Силвана Ручнов, калиграф

Узраст: од 13 година

 

Израда керамичких посуда на грнчарском точку и осликавање земљаним бојама:

У Атељеу за примењену уметност, млади ће истраживати и радити на формирању естетских критеријума у сагледавању просторних форми, кроз израду употребних посуда „из руке” и на грнчарском точку по узору на уникатне старе посуде, како би им се приближила специфична естетика и историја керамичких посуда. Кроз рад и разговор са педагогом ДКЦБ, учесници пројекта ће се током радионица, упознавати са материјалом и техникама израде посудне керамике. Пројекат првенствено има за циљ да подигне свест код ученика о сопственој културној баштини и традиционалним занатима који су представљали одраз вишевековне традиције у селу и граду, а данас ишчезавају због савременог технолошког развоја и масовне робне производње.

Број полазника: 10

Води: Александра Грбовић, грнчар

Узраст: од 13 година

 

Радионица стрипа и карикатуре:

Идеја је да се млади опробају у форми каиша (кртка форма стрипа), јер је то најбољи начин да покажу своје умеће, јер их много компликованије форме стрипа често демотивишу. Посебан значај ове радионице је у томе што је стрип идеалан медиј који помаже адолесцентима да се кроз визуелно-сатиричну форму суоче са одрастањем и превазиђу кризне године (акутне и развојно-психолошке проблеме у процесу самореализације личности).

Број полазника: 15

Води: Милета Милорадовић, карикатуриста

Узраст: од 13 година

 

Радионица илустрације, концепт арта и стрипа:

Радионица стрипа, илустрације и концеп арта окупиће не само ауторе стасале у школи, већ и све оне који су разним сплетовима околности, ушли у свет стрипа. Стварање стрипа је увек био и остаће, усамљенички посао, где је човек упућен само на своје способности, свој таленат, знање и машту. Зато је и зрелим ствараоцима, једнако као и младим почетницима, потребно да са себи сличнима ту своју страст поделе, размене искуства, покажу и виде радове у настајању, јер у стрипу нема шта друго да се ради, сем да се црта. Та једноставна реченица, крије нешто веома комплексно, а то је  широко и свеобухватно знање. Да би се направио стрип не треба ни много људи, ни новца. Довољан је један и само један човек, нешто папира, оловка, туш, боје, четкице и пера, јер стрип пружа његовом ствараоцу толику слободу и моћ, захтева велико знање, снагу, одлучност, истрајност и одговорност. Млади ће имати прилику да се опробају у овој захтевној дисциплини.

Број полазника: 25

Води: Владимир Весовић, илустратор, стрип аутор и педагог

Узраст: од 13 година

 

Драмска читаоница „Златна јабука и девет пауница”:

На драмској читаоници истраживаћемо поетски свет бајке „Златна јабука и девет пауница”, на извору српске културне традиције. Пратећи свеж и динамичан језик народног приповедача, ствараћемо на сцени ликове и ситуације онако како нас машта и осећај буду водили кроз потрагу за правом и искреном љубављу. Шта ће нам пустињак успут рећи? Ко су нам савезници? Шта стварно могу фантастична бића? А ми њима? Ове и бројне друге загонетке чекају да буду постављене и, што да не и одгонетнуте, на нашем заједничком драмском путовању у чудесно и размени искустава. Бар оних битних. На радионици ћемо користити одређене технике психодраме. Није потребно никакво претходно глумачко искуство.

Број полазника: 20

Воде: Гордана Марић Лаловић – психодрамски психотерапеут, групни аналитичар и тренер-едукатор, Даница Вулићевић – професорка српског језика и књижевности, Гордана Марић Лаловић и Даница Вулићевић – чланице су групе плејбек-театра Плејбек Београд.

Узраст: од 10 до 14 година

 

Распоред бесплатних летњих радионица за децу и младе

„Култура слободног времена“

 tabela

Posted in Обавештења and tagged , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *