Бесплатне летње радионице за децу

Бесплатне летње радионице за децу

Дечји културни центар Београд
Таковска 8

 

Летњи распуст малишани ће моћи да проведу и ове године у Дечјем културном центру Београд и да своје слободно време испуне учешћем у бесплатним креативним програмима и радионицама.

ЦИРКУСАРИУМ

У сарадњи са „Циркусфером”, Дечји културни центар Београд организује Радионицу савременог циркуса „ЦИРКУСАРИУМ“ за децу узраста од 7 до 11 година. Циркусфера је организација за развој савременог циркуса и уличног театра, која окупља мултидисциплинарне уметнике који се већ десет година несебично залажу за афирмацију и развој ове врсте уметности у нашој земљи. Спојајући две крајности – школу и циркус, добили смо ЦИРКУСАРИУМ – најзабавнији уметничко-фискултурни образовни програм. Током часова учесници овог програма развијаће координацију, рефлексе и концентрацију кроз учење жонглирања, али и снагу, стрпљење и сарадњу кроз партнерску акробатику. Наши ученици ће се упознати са циркуским реквизитима као што су чуњеви, лоптице, рингови, хулахупови, пои, балансирајући тањири итд.

Радионицу воде: Ивана Кораксић и Данка Секуловић
Број учесника радионице: 15
Субота, 22. јун, од 12 до 13 часова

 

 

 

 

ДАНИ ИГРЕ  – ТРАГОВИ У ВРЕМЕНУ

Археолошко налазиште у Винчи

Питамо се која је култура на тлу Београда најстарија и одлазимо у музеј – Археолошко налазиште у Винчи (од 10:00 до 11:30)

Уторак, 25. јун у 9:30

Окупљање у Атријуму ДКЦБ
Узраст деце од 10 до 14 година
Број деце по термину: 6

Реализација: Снежана Станковић и Дајана Лазаревић

 

 

 

Рипањ – пољопривредно газдинство „Пегаз“

Питамо се које је значење имена Пегаз и одлазимо у Рипањ на пољопривредно газдинство „Пегаз“

Среда, 26. јун од 9:30 -13:00
Окупљање у Атријуму ДКЦБ

Реализација: Снежана Станковић и Дајана Лазаревић

 

Литерарна радионица – пишемо приче о древној Винчанској цивилизацији

Четвртак, 27. јун, од 10:00 до 12:00
Библиотека

Реализација: Снежана Станковић и Дајана Лазаревић

 

Литерарна радионица – пишемо репортажу о коњима, јахању…

Петак, 28. јун, од 10:00 до 12:00
Библиотека

Уредник програма Снежана Станковић
Реализација: Снежана Станковић и Дајана Лазаревић

 

ОБИЛАЗИМ, ОТКРИВАМ, ОПИСУЈЕМ

Обиласком неког важног локалитета, деца сазнају, откривају и након тога бележе своја запажања. Радионице едукативног и литерарног карактера имају за циљ развој истраживачких, сазнајних и креативних потенцијала код деце, као и социјализацију, уз умерену физичку активност на терену применом друштвених игара. Програм реализују педагози ДКЦБ Снежана Станковић, уредник културно-образовног програма и Дајана Лазаревић, МА професор језика и књижевности.

11. јул 2019. од 9 до 14 часова
Обилазак знаменитости Авале
Улазница за Авалски торањ 150 дин.

12. јул од 10 до 13 часова
Обилазак Ботаничке баште „Јевремовац“
Улазница за децу 100 дин.

15. јул од 10 до 13 часова
Обилазак Ташмајданског парка
Посета Архиву Србије

16. јул од 10 до 13 часова
Обилазак Пионирског парка
Посета Историјском музеју Србије
Улазница за децу 100 дин.

17. јул од 10 до 12 часова
Библиотека ДКЦБ
Литерарна радионица

 

ЛЕТЊИ КЛУБ ORkiCA

Летњи клуб ORkiCA је место где, кроз игру и дружење, у безбедном окружењу и уз стални надзор стручног едукатора, деца истражују и уче о природи и животињама. Програм дечјег клуба ORkiCA реализујемо кроз интерактивне креативне радионице у области добробити животиња и заштите природе. Теме обрађујемо кроз цртеж, причу, глуму, квиз, детективске и друге игре, израду скулптура, дебату и дискусију. Учимо и забављамо се у самосталном или тимском раду. У раду Дечјег клуба ORkiCA могу учествовати деца од 6 до 12 година, сваког четвртка у 11 часова (Јул: 4,11,18, 25; Август: 1, 8, 15, 22, 29.)

 

Теме које Програм Дечјег клуба ORkiCA обухвата у области ЗАШТИТЕ ПРИРОДЕ:

 • Светска станишта (шуме, пустиње, реке, океани, саване …)
 • Природа Србије и Западног Балкана
 • Природа на фарми (заштита природе у пољопривреди)
 • Рециклажа
 • Заштићени делови природе
 • Загађење отпадом
 • Заштићене врсте

 

Теме које Програм Дечјег клуба Orkica обухвата у области ДОБРОБИТИ ЖИВОТИЊА:

 • Кућни љубимци и ми
 • Понашање према животињама (питомим и дивљим)
 • Животиње на фарми
 • Животиње у зоо врту
 • Животиње у огледима
 • Помоћ птицама у зимском периоду

 

ЛЕТЊА РАДИОНИЦА ГРАФИКЕ

Уметничка графика једна је од грана ликовне уметности чију специфичност престављају графичке технике и посредност рада. Да би графички рад/лист настао потребно је израдити матрицу. Осим што овакав рад представља изазов за децу, јер осим цртежа / скице захтева доста радионичког рада, такође пружа могућност умножавања.

Графика у домаћој школској ликовној пракси није заступљена у великој мери те у организацији Графичке радионице, током летњег распуста, видимо могућност да заинтересовани ученици старијих разреда (од V до VIII) и средњих школа науче мало више о графици и креативно проведу део распуста. У току радионице раде се технике: линорез, линорез у боји, бакропис, акватинта, сува игла.

Први дан: Упознавање полазника са програмом рада радионице, Рад на скицама за технику линореза. Скице се изводе тушем и четкицом на папиру. Избор скице која ће се извести у техници линореза.

Други дан: Преношење скице на линолеум. Резање плоче за линорез. Штампање пробних отисака, дорада плоче.

Трећи дан: Штампање линореза. Дорада плоче.

Четврти дан: Штампање линореза у боји. Дорада плоче.

Пети дан: Потписивање насталих графичких листова у техници линореза. Разговор о насталим графикама.

Шести дан: Израда скица за технику бакрописа/суве игле – туш и перо. Избор скице за графику у техници бакрописа/суве игле.

Седми дан: Преношење скице на плочу за бакропис/суву иглу. Рад на плочи.

Осми дан: Штампање графике у техници бакрописа. Дорада плоче за технику акватинте.

Девети дан: Штампање графика.

Десети дан: Потписивање насталих графичких листова и разговор о насталим графикама.

Предвиђено је да у току радионице сваки полазник изведе најмање две графике у две до три технике а одштампа више графичких листова.
Најмање по један отисак од сваке настале графике остаје у збирци радионице.

Летња радионица графике траје 10 радних дана: 5 – 16. август од 11 до 14 часова

Број учесника: 15-20 полазника

Воде: Мирјана Филиповић-Курузовић и Александар Курузовић

 

FLORA MIRABILE – ЧАРОБНИ СВЕТ БИЉАКА

Приказ и употреба флоре у уметности, науци и свакодневном животу

Циљ програма је да се млади сензибилишу за разноврсно виђење и доживљавање биљног света који нас окружује и већ вековима представља инспирацију уметницима и научницима. Како је образовање искључиво комуникацијски процес (вербални и невербални), створиће се обогаћена средина за примање едукативне информације. Путем интерактивне едукативне презентације учесници ће стећи знање о различитим ботаничким и биолошким феноменима, затим о широким појавним облицима флоре у уметности.

Ефекат пројекта је развијање еколошке свести, љубави према природи и мотивација за уметничко изражавање инспирисано природом.

 

 

ПРОШЕТАЈ СВОЈЕ ДРВЦЕ – Минијатурни рељефи инспирисани ташмајданским и пионирским парком

8. 9. и 10. јул од 10 до 12 часова

Први дан: Шетња по ташмајданском/ пионирском парку и фотографисање интересантних флоралних мотива (коре дрвета, листића, травчица, плодова, цветића); Разговор о значају биљног света за здравији живот у граду и на који начин свако од нас може да се укључи у очување и оплемењивање животне средине.

Други и трећи дан: радионичарски део; на основу фотографија ученици ће правити минијатурне рељефе у глини, који ће након процеса сушења, бојења, глазирања и печења бити аплицирани на металне основе. На тај начин сваки ученик креираће оригинални уметнички привезак или прстен, који ће моћи да понесе или поклони драгој особи.

Број учесника: 10 средњошколског узраста
Воде: Невена Поповић, др ликовни ументик – вајар и Лидија Сеничар, уредник ликовних програма ДКЦБ

 

ЕКОЛОШКА АВАНТУРА – РЕЧНИ ФОТО САФАРИ НА РАТНОМ ОСТРВУ

Уз подршку Секретаријата за спорт и омладину и ЈКП Градско зеленило, које је и управљач заштићеног природног добра Велико ратно острво, Дечји културни центар Београд припремио је и Еколошку авантуру – Речни фото-сафари на Ратном острву.

Велико ратно острво је природна оаза у срцу Београда које поред вредних природних карактеристика има историјски и стратешки значај за Београд. Велико ратно острво је извор питке воде и резерват богатог света флоре и фауне. Циљ еколошке авантуре је да млади схвате значај и специфичност биодиверзитета, упознају се са заштићеним биљним и животињским врстама због којих је Ратно острво заштићено од стране Завода за заштиту природе Србије.

Истраживачка акција је намењена средњошколцима и старијим основцима који показују изузетно интересовање из области екологије.

 

 

 

 

 

ПЛАН АКТИВНОСТИ:

 • 29. август, од 10.00 до 15.00 сати

Обилазак Великог ратног острва и упознавање са главним одликама овог природног феномена, историјатом настанка, положајем, микроклимом, основним карактеристикама биљног и животињског света, тренутним еколошким статусом. Том приликом ђаци ће скупљати биљке за хербаријум, посматраће птице двогледом, постављаће замке за инсекте, обићиће мрестилиште риба Галијаш и фотографисаће природу.

 • 30. август, од 10.00 до 15.00 сати

Обилазак Лида, прављење хербаријума и препарирање инсеката

 • 31. август од 10 до 13 часова

Предлози и закључци о заштити и коришћењу Ратног острва

Уредник програма: Весна Крњаић Митровић

Пријављивање на бесплатне програме током летњег распуста је обавезно због ограниченог броја места. Детаљније о програму и терминима радионица, заинтересовани се могу информисати путем сајта www.dkcb.rs, fb странице или позивом на број телефона 011 32 42 011.

 

 

Posted in Обавештења, Саопштење за медије and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *