Бесплатни програми за децу и младе “Буди креативан – искористи дан”

slider Letnje


Буди креативан – искористи дан!

током летњег распуста

бесплатни програми за децу и младе од 14 до 20 година

 

 

19. јун од 14 до 16 часова

Упознајмо ликовне технике

(цртеж оловком, суви пастел, уљани пастел, акварел, гваш..

Да би млади исказали своја запажања и замисли кроз ликовно дело, прво ће бити у прилици да се упознају са пажљиво одабраним примерима из историје уметности, а након презентације следи практична примена. Врста материјала и начин његове примене утицаће на уобличавање ликовног израза. Зависно од технике и поступка у обради материјала настају цртежи оловком, тушем и пером, и слике рађене акварел, гваш или пастел техником.

Број полазника: 20 учесника

Воде: мр Катарина Булајић Павловић, води Ликовни атеље у ДКЦБ

 

23. јун, од 10 до 13 часова

17. август од 10 до 13 часова

Радионица стрипа и карикатуре

Идеја је да се млади опробају у форми каиша (кратка форма стрипа), јер је то најбољи начин да покажу своје умеће, јер их много компликованије форме стрипа често демотивишу. Посебан значај ове радионице је у томе што је стрип идеалан медиј који помаже адолесцентима да се кроз визуелно-сатиричну форму суоче са одрастањем и превазиђу кризне године (акутне и развојно-психолошке проблеме у процесу самореализације личности).

Број полазника: 15 учесника

Води: Милета Милорадовић, карикатуриста и илустратор, води радионицу стрипа у ДКЦБ

 

28. и 29.  јун од 10 до 13 часова

3. и 4. јул од 10 до 13 часова

23. и 24. август од 10 до 12 часова

Уметност калиграфије

Млади би упознали спектар уметности калиграфије кроз кратко предавање. Фокус је на учењу основих калиграфских принципа. Полазници радионице ће након упознавања имати могућности избора на којем писму ће их примењивати. Упознаће и које уметности се лепо надопуњују и исте имати прилику да примењују у својим радовима. Крајњи исход радионице су завршни радови полазника.

Број полазника: 20 учесника

Води: Силвана Ручнов, калиграф, сарадник ДКЦБ

 

2. и 3. јул од 10 до 15 часова

Еколошка авантура – речни фото-сафари

Млади ће имати могућност да са екологом обиђу велико Ратно острво и упознају се са главним карактеристикама, историјатом настанка, положајем, микро-климом, основним карактеристикама биљног и животињског света и тренутним еколошким статусом. Сем обиласка, одржала би се практична настава у природи о методологији биолошких истраживања: прикупљање и прављење хербаријума, хватање и препарирање инсеката, посматрање и изучавање птица, водоземаца гмизаваца, риба и сисара и њихово фотографисање.

Број полазника: 15

Воде: Весна Крњаић, стручни сарадник за едукативне програме ДКЦБ и Маријана Петровић, еколог, сарадник ДКЦБ, секретар Младих истраживача Београда

 

2. и 4. јул од 10 до 12 часова

27. и 29. август од 10 до 13 часова

Израда керамичких посуда на грнчарском точку и осликавање земљаним бојама

У Атељеу за примењену уметност, млади би истраживали и радили на формирању естетских критеријума у сагледавању просторних форми, кроз израду употребних посуда „из руке” и на грнчарском точку по узору на уникатне старе посуде, како би им се приближила специфична естетика и историја керамичких посуда. Кроз рад и разговор са педагогом ДКЦБ, учесници пројекта би током радионица, упознавали материјал и технике израде посудне керамике. Пројекат првенствено има за циљ да подигне свест код ученика о сопственој културној баштини и традиционалним занатима који су представљали одраз вишевековне традиције у селу и граду, а данас ишчезавају због савременог технолошког развоја и масовне робне производње.

Број полазника: 10 учесника

Води: Александра Грбовић, сарадник Атељеа за примењену уметност ДКЦБ

 

5, 6. 9. и 10. јул од 11 до 13 часова

Упознајмо вајарске технике – Биљни елементи у обликовању рељефа

Млади ће имати могућност да се упознају са сликарским радом италијанског маниристичког сликара 17. века – Ђузепеом Арчимболдом. Затим ће са ликовним педагогом- вајарком проћи представљање процеса израде рељефа, као и одабир биљака и прављење композиција. Следи: Одливање у гипсу направљених биљних композиција – добијање калупа, затим припрема глине и утискивање глине у гипсане калупе, као и вађење позитива; ретуширање и на крају бојење и припрема за печење

Број полазника: 15

Води: др ум. вајарства Невена Поповић, сарадник ДКЦБ

 

11, 18. и 25. јул од 12 до 15 часова

9, 16. и 23. август од 12 до 15 часова

Радионица илустрације, концепт арта и стрипа

Идеја је да радионица стрипа, илустрације и концеп арта окупи не само ауторе стасале у школи, већ и све оне који су разним сплетовима околности, ушли у свет стрипа. Стварање стрипа је увек био и остаће, усамљенички посао, где је човек упућен само на своје способности, свој таленат, знање и машту. Зато је и зрелим ствараоцима, једнако као и младим почетницима, потребно да са себи сличнима ту своју страст поделе, размене искуства, покажу и виде радове у настајању, јер у стрипу нема шта друго да се ради, сем да се црта. Та једноставна реченица, крије нешто веома комплексно, а то је  широко и свеобухватно знање. Да би се направио стрип не треба ни много људи, ни новца. Довољан је један и само један човек, нешто папира, оловка, туш, боје, четкице и пера, јер стрип пружа његовом ствараоцу толику слободу и моћ, захтева велико знање, снагу, одлучност, истрајност и одговорност. Млади ће имати прилику да се опробају у овој захтевној дисциплини.

Број полазника: 25 учесника
Води: Владимир Весовић, стрипар, илустратор и педагог, води радионицу стрипа и илустрације „Ђорђе Лобачев“ у ДКЦБ

 

Координатор програма: Лидија Сеничар, уреник ликовних програма ДКЦБ
Покровитељ: Секретаријат за спорт и омладину града Београда

 

 

Posted in Обавештења and tagged , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *