ФЕДЕМУС – Фестивал дечјег музичког стваралаштва „Деца композитори“ 


ФЕДЕМУС  – Фестивал дечјег музичког стваралаштва

„Деца композитори“ 

Концерт „Волим да маштам”
Петак, 18. октобар, 17 часова
Улаз је слободан

Сала „Донка Шпичек”
Дечји  културни центар Београд, Таковска 8

 

Завршница XXIV Републичког фестивала дечјег музичког стваралаштва „Деца композитори“  – ФЕДЕМУС 2019, под називом „Волим да маштам“, биће одржана у петак, 18. октобра, у 17 часова, у сали „Донка Шпичек” Дечјег културног центра Београд. Покровитељи фестивала су Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Министарство културе и информисања Републике Србије.

На концерту ће учествовати мали композитори и кантаутори из целе Србије – Аранђеловца, Београда, Ваљева, Вранеша, Врњачке Бање, Вршца, Десимировца, Крагујевца, Крушевца, Лазарева, Неготина, Новог Сада, Ниша, Панчева и Сремске Митровице.

Фестивал дечјег музичког стваралаштва ФЕДЕМУС – „Деца композитори”, прописан наставним планом и програмом у настави музичке културе Министарства просвете и технолошког развоја Републике Србије, једини је фестивал на коме деца учествују као композитори, текстописци и извођачи. Деца Србије, узраста од 7 до 15 година, учествују на републичком конкурсу који Дечји културни центар Београд расписује сваке године за дечју композицију у области вокалног и инструменталног стваралаштва. Од 1995. године фестивал афирмише младе таленте и промовише дечје стваралаштво и креативан рад одраслих са децом.

На конкурсу, који се расписује у јануару месецу, пристигне  више стотина композиција из преко 35 места Србије, које  групно или појединачно, компонују деца основних школа на своје или текстове својих вршњака. По завршеном конкурсу, у марту, селекциона комисија, у саставу наших еминентних професора музике и аранжера, одабира 12 инструменталних и 12 вокалних композиција. Снимљене вокалне композиције  се налазе на новом ЦД-у ,,Волим да маштам” у издању Дечјег културног центра Београд.

ДКЦБ и фестивал „Деца композитори“ створили су генерације младих композитора, солиста и кантаутора. До сада су издате три аудио касете, десет аудио ЦД-а у издању ПГП-а и пет самосталних  издања. Ова издања прате и нотне збирке у којима се налазе око двеста седамдесет вокалних композиција.

Учесници Фестивала су свих ових година представљали нашу земљу на међународним фестивалима у Македонији, Великој Британији, Бугарској, Румунији, Албанији и Турској. Поред ових иностраних наступа, деца солисти и кантаутори учествовали су у многим дечјим програмима нашег града – на концерту „Дани Европе“ испред Скупштине града Београда, „Сусрети пријатељства“ Међународне манифестације деце Европе „Радост Европе“, као и у многим ТВ и радио емисијама.

Координатор и музички уредник Фестивала је Мирјана Миличић Прокић.

Позивамо Вас да медијски подржите таленте младих композитора и аутора.

 

Концерт 2018

84 item(s) « of 3 »
Posted in Саопштење за медије and tagged , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *