„ВУЧЕ, ВУЧЕ БУБО ЛЕЊА”

 


„ВУЧЕ, ВУЧЕ БУБО ЛЕЊА”

 

Промоција троструког компакт диска и књиге са нотним записима дечијих песама Радослава Граића, под називом „Вуче, вуче бубо лења”, биће одржана у уторак, 4. децембра, у 12 часова, у Малој сали Дечјег културног центра Београд, Таковска 8.

Током 50 година стваралаштва Радослава Граића настајала је музика за различите укусе – забавна, народна и – дечја. Поводом јубилеја аутора који је 30 година радио у Радио-телевизији Србије, ПГП РТС и РТС Издаваштво су недавно објавили троструки компакт диск и нотне записе дечјих песама које је Радослав Граић компоновао од краја шездесетих па до данас.

Компакт-диск песама за децу и књига носе наслов „Вуче, вуче бубо лења“, по једној од најпознатијих дечијих песама на овим просторима. Књига „Вуче, вуче бубо лења“ садржи нотне записе 57 дечијих песама компонованих на стихове 24 песника. Поред тога, објављени су и текстови песама тако да је издање својеврсна антологија дечијих песника различитих генерација и усмерења. Књигу краси 14 илустрација Џоје Ратковић-Гавеле.

Све песме из збирке налазе се и на истоименом троструком компакт диску Продукције грамофонских плоча РТС. Међу њима су и антологијске песме за децу – „Вуче, вуче, бубо лења“, „Лако је пруту“, „Моја бака“, „Математика“, „Здравица учитељу“, „А ја бих да се играм“… Песме су компоноване на стихове наших еминентних песника – Љубивоја Ршумовића, Драгана Лукића, Добрице Ерића, Мире Алечковић, Божидара Тимотијевића, Милована Витезовића, Слободана Станишића, Пере Зупца и других. Извођачи ових дечјих песама су наши познати глумци и поп певачи: Драган Лаковић, Ђуза Стојиљковић, Бранко Милићевић – Коцкица, Ђорђе Марјановић, Зафир Хаџиманов, Владимир Чоби Савчић, Сенка и Бисера Велетанлић, Боба Стефановић, Миња Субота… Ту су и наши реномирани дечји хорови – „Колибри“, Дечји хор РТС, хор Дечјег културног центра Београд, „Чаролија“, као и талентована деца – солисти.

– Жеља ми је да нотни записи сабрани у књизи не буду искључиво комерцијално издање, већ да део тиража као поклон буде упућен бројним школским и предшколским установама широм Србије, као и у дијаспори – каже Радослав Граић.

На овај начин збирка ће бити значајан допринос аутора и издавача неговању истинске и квалитетне дечје песме.

Промоцији оба издања РТС-а у сали Дечјег културног центра Београд присуствоваће један број стваралаца који су сарађивали са Граићем: Љубивоје Ршумовић, Миња Субота, Бранко Милићевић – Коцкица, Слободан Станишић и издавачи. Уз видео инсерте музичких нумера из Програмског архива РТС-а, публика ће чути и извођаче неких од најлепших мелодија које потписује Радослав Граић.

 

О аутору

БИОГРАФИЈА:

Радослав Граић, композитор и уредник у Музичком програму Телевизије Београд (РТС), рођен је 1932. године у Мркоњић Граду. Гимназију је завршио у Бања Луци, где је похађао и Музичку школу. У Београду је дипломирао на Филозофском факултету (историја уметности) и на Музичкој академији (соло певање).

У Радио Београд долази 1956, где почиње његова дуга и веома успешна музичка каријера. Био је члан Хора Радио Београда, а онда убрзо и вокални солиста забавне музике ове медијске куће. Са успехом је наступао на највећим југословенским фестивалима педесетих и шездесетих година прошлог века, када је са својим композицијама освајао и многе награде.

Тих година је са запаженим успехом представљао нашу популарну музику у многим европским земљама. Од 1968. године посветио се искључиво свом ауторском, композиторском раду, стичући пуну афирмацију у свим жанровима популарне музике (забавна, народна, градска, дечија и примењена музика). Те године почиње и његов стални уреднички ангажман у Музичком програму Телевизије Београд, где уређује многе значајне емисије и серије, све до одласка у пензију. Као аутор широких интересовања, са запаженим успехом годинама учествује са својим композицијама на нашим највећим фестивалима популарне музике (Београдско пролеће, Опатија, Загреб, Месам, Београдски сабор, Илиџа – Сарајево, Нови Сад, Ниш…).

Освојио је многе победничке пехаре и друга признања на овим великим смотрама, а многе његове песме различитих жанрова постале су веома популарне и већ су део наше богате музичке баштине.

Са посебном љубављу компоновао је музику за децу, а уз његове познате песме (Вуче, вуче, бубо лења, Лако је пруту, Моја бака, Математика, Смеха деци, А ја бих да се играм и друге) одрастале су многе генерације наших малишана.

 

 

Posted in Саопштење за медије and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *