ГАШИН САБОР у Галерији и Малој сали Дечјег културног центра Београд

Удружење стрипских уметника Србије и Дечји културни центар Београд
позивају Вас и ваше ученике
на фестивал посвећен хумористично-карикатуралном и породичном стрипу

gasa

ГАШИН САБОР

у Галерији и Малој сали

Дечјег културног центра Београд
Таковска 8

од четвртка 26. до суботе 28. априла 2018.
од 1
2 до 18 часова

 

Фестивал ће пружити лепезу догађаја!

 „Гашин сабор“ је међународни фестивал хумористичко–карикатуралног и породичног стрипа, први своје врсте на Балкану. Фестивал је ове године посвећен генијалном франко-белгијском уметнику Андреу Франкену (André Franquin, 1924-1997) и његовим јунацима Гаши Шепртљи, Марсупиламију, Спири и Ћири… Председник овогодишњег фестивала је угледни српско-француски аутор Драган Лазаревић (Dragan de Lazare).

Публици свих генерација се нуди шест изложби — три Франкенове, Лазе Средановића („Дикан“), Радича Мијатовића и групе српских аутора — затим издавачка лепеза најбољих издања стрипа, промоције књига, предавања, пројекција новог француског филма о Гаши са дискусијом, стручно–научни скуп о Франкену, ликовне радионице за децу и одрасле у организацији уметничке школе „Ђорђе Лобачев“ и друго…

Удружење стрипских уметника Србије и Центар за уметност стрипа из Београда ће део програма представити и ван Београда, у сарадњи са Дечјим културним центром Београд, дистрибутером „2И филм“ и Француским институтом у Србији. Предвиђени су Ниш, Лесковац, Крагујевац, Нови Сад, Ваљево и други градови земље и региона.

 

О феномену Гаше Шепртље

 

Назив фестивала има двоструку основу — асоцира на Лењог Гашу, митског јунака српске културе из пера песника и стрипара Јована Јовановића Змаја, што је опет довело и до имена српске верзије Франкеновог „Гастона Лагафа“, код нас познатог као Гаша Шепртља.

Гаша је антихерој у оном племенитом смислу — недостаје му већина борбених врлина које красе просечног стрипског јунака. Његов „радни“ дан одвија се у редакцији стрипских и дечјих издања, где он доводи до лудила сараднике својом наивношћу, добронамерношћу, лудим изумима, еколошким и пацифистичким идеалима, бригом о животињама, зврчкама али и … забушавањем.

Ово ремек-дело европске културе је по избору часописа Монд, увршћено у 100 најважнијих књига 20. века (заједно са још једним стрипом – „Кортом Малтежанином“ Хуга Прата).

 

Позив школама на Гашин сабор

 

Позивамо ученике, учитеље и наставнике да на фестивалу проведу квалитетно време уз истакнуте међународне уметнике и стручњаке за културу — Владимира Весовића, Бојана М. Ђукића, Лазу Средановића, Драгана Лазаревића, Зорана Стефановића и друге.

Тиме ће кроз отворени дијалог, предавања и радионице сазнати више о најутицајној модерној културолошкој тајни – о деветој уметности, стрипу, на спонтан и ненаметљив начин, у атмосфери својственој Гашином свету. Овим се класичној култури враћају генерације младих које одрастају у посредованој цивилизацији виртуелног интерфејса, технолошко-информацијској ери, а који несвесно живе са већ афирмисаним језиком, митопоетиком и јунацима стрипова уграђеним у глобално друштво — јер шта утиче на спознају онога што видимо? Утиче оно што знамо и спознајемо.

Зато Вас позивамо да доведете своје ученике (основношколског и средњошколског узраста) и омогућите им образовање кроз забаву. Да уз обиље квалитетних примера, уз стручњаке, закораче у свет визуелне вртешке која на најбољи стваралачки начин сједињује просторну и временску димензију догађаја. Но, ова уметност доприноси, како истраживања потврђују — кроз уметност и добро расположење — општем образовању и правилном психофизичком развоју, индивидуацији, као и друштвеној интегрисаности деце и омладине.

У складу са концептом Шепртљења и Сањарења, фестивал ће имати наизглед опуштенију форму, са елементима благе разбарушености, доброћудности и креативности, што подстиче опуштање и правилну сарадњу публике и стручњака — баш као у Гашиној редакцији.

 

Шта ће моћи да се види, чује, доживи на фестивалу:
Изложбе • Тржница • Промоције • Предавања • Пројекције • Уметничке радионице • Конкурс за гег-таблу • Стручно-научни скуп • Дружење са уметницима •
Смех, забава и чудеса за понети!

 

термини за посете основних и средњих школа  су од  12:00 до 18:00 часова
у четвртак 26. и петак 27. априла

Обавезна је пријава на телефон 060 167 33 45 или на мејл: lidija.senicar@dkcb.rs

до 25. 4. 2018. године

Није ограничен број деце и младих!

Posted in Обавештења and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *