Дани дечје културе „МУЗИКА ЈЕ ХРАНА ЉУБАВИ“

ДАНИ ДЕЧЈЕ КУЛТУРЕ

„МУЗИКА ЈЕ ХРАНА ЉУБАВИ“

 

Дечји културни центар Београд ће гостовати на манифестацији ИК Лагуна „Дани дечје културе“ 21. 4. 2019. у 15 часова у књижари „Делфи“, (ул- Ресавска бр. 33) са Драмско-музичким приказом традиционалних инструмената „МУЗИКА ЈЕ ХРАНА ЉУБАВИ“.

Као што у граду бука и граја заглушују звуке природе и песму птица, тако и у шуми

постоји Крешталица којој сметају нежни тонови фруле, омиљеног инструмента пастира Милоша. Да би спречила свирача да свира, Крешталица покушава да му украде свирале. Ипак, уз помоћ  Богдана мудрице и Милошевог музичког дара, она је неосетно научила да слуша елегичне и веселе мелодије, прихватила и заволела лепоту традиционалне музике. Убрзо се уверила да је музика лековита и свима потребна као „храна љубави“ чим  је  уз ове добре вибрације осетила радост, симпатију и наклоност према другарима.

Кларинетиста Милош Николић, др муз. ум. представиће публици најтипичније и најраспрострањеније српске традиционалне инструменте кавал, дудук, фрулу и гајде. Ови древни инструменти, поникли у српском народу, распрострањени су и у другим балканским земљама. Иако су стари по начину израде и по пореклу, они су такође и савремени јер се и данас производе и на њима се изводи музика разних жанрова. Веома су популарни  и примењују се у филмској, уметничкој, савременој поп музици и на world music сцени. Деца и млади могу да уче да свирају на овим инструментима  у Музичкој школи „С. С. Мокрањац“

Посетиоци фестивала Дани дечје културе слушаће пасторалне мелодије, кола и ора из Србије од нашег чувеног музичара Милоша Николића, кларинетисте који је први професор кавала у Србији а ради и на докторским студијама кларинета на Факултету музичке уметности у Београду.

У Драмско-музичком приказу традиционалних  дувачких инструмената

„МУЗИКА ЈЕ ХРАНА ЉУБАВИ“  учествују:

  • Снежана Бећаревић Поповић – Крешталица
  • Лазар Дубовац – Богдан
  • Милош Николић – пастир

Уредник програма  Снежана Станковић

Posted in Културно-образовни програм.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *