ДЕМУС – Дечје музичке свечаности


ДЕМУС – ДЕЧЈЕ МУЗИЧКЕ СВЕЧАНОСТИ

Градско такмичење музичких секција основних школа Београда

 

У Великој сали Дечјег културног центра Београд, Таковска 8, у понедељак, 18. марта, у 10 часова, почиње 49. ДЕМУС – Дечје музичке свечаности, које традиционално организује Дечји културни центар Београд, у сарадњи са школама и организацијом „Пријатељи деце Београда”. Покровитељ манифестације је Град Београд – Секретаријат за културу.

Дечје музичке свечаности, као једине у нашем граду које афирмишу рад музичких секција основних школа Београда, одржавају се сваке године од марта до маја. Програм обухвата реализацију петнаест концерата кроз школско, општинско и градско такмичење, на којем учествује више хиљада деце као солисти, мали вокални састави-дуети, терцети, квартети, вокалне групе певача, хорови, мали инструментални састави и оркестри.

Такмичење почиње концертима Златна сирена”, на којој се могу чути најлепши дечји гласови Београда. Такмичење „Златна сирена“, настало давне 1969. године у тадашњем Дому пионира а садашњем Дечјем културном центру Београд, организовано је у сарадњи са часописом „Политикин забавник“ и одржало се до данас. Ово традиционално такмичење окупља велики број даровите и музикалне деце, ученика основних школа, у циљу неговања и извођења дечјих песама за соло глас – a cappella и уз пратњу клавира. Такмичење обухвата три нивоа (школски, општински и градски) и три жанра (класична и савремена соло песма, изворна народна песма, која се изводи a cappella и дечја забавна песма која се изводи уз пратњу клавира).

У марту ове године биће реализовано девет концерата на којима ће се такмичити певачи и мали вокални састави. У априлу ће се реализовати пет концерата Градског такмичења вокалних група певача млађих и старијих разреда и хорова млађих и старијих разреда, као и такмичење малих инструменталних састава и оркестара основних школа Београда.

Победници свих градских такмичења у свим категоријама и жанровима учествоваће 22. априла на Великој сцени „Донка Шпичек” у Дечјем култутном центру Београд на Ревији победника – завршном концерту Дечјих музичких свечаности, када ће победницима бити уручене дипломе.

 

Програм Градског такмичења „Златна сирена“

и малих вокалних састава (дуети, терцети и квартети – I, II, III и IV категорија)

 

Први концерт – 18. марта 2019. (понедељак)

Жанр:

а) Стари мајстори, класична или савремена соло песма (10 часова)
б) Староградска песма (12 часова)

 

Други концерт – 22. марта 2019. (петак)

Жанр :

Изворна народна песма – домаћа и страна (10 часова)

 

Трећи концерт – 25. марта 2019. (понедељак)

Жанр:

а) Дечја забавна песма (10 часова)
б) Популарна забавна песма свих епоха (13 часова)

Tакмичење прати и оцењује стручни жири у саставу наших еминентних професора музике.
Координатор и музички уредник ДЕМУС-а: Мирјана Миличић Прокић

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *