Дечји биоскоп “Трезор”

Дани европске баштинеУ оквиру Дана европске баштине, организован је Дечји биоскоп Трезор, који је настао као резултат сарадње Дечјег културног центра Београд (уредница културног програма: Снежана Станковић) и Радио телевизије Србије (уредница Трезора: Бојана Андрић). У четвртак 20. септембра, ученици 3. разреда ОШ „Скадарлија“ и ОШ „Вук Караџић“ одгледали су емисију „Двоглед – Лутке“, коју је снимила Телевизија Београд пре око 30 година. Аутори емисије су Олга Влатковић и Драган Бабић.
У програму су учествовале и уважене гошће: Гордана Года Поповић и Маријана Петровић. Програм је водила Дајана Лазаревић, сарадница ДКЦБ.

О гошћама:

Гордана Года Поповић је сценограф и креаторка, лутака у Телевизији Београд, а била је активна у периоду 1962-1995. године. Направила је стотине лутака током живота: принцезе, животиње, биљке које говоре, лептире… Својим нежним гласом и са пуно љубави причала је о свом детињству, инспирацијама, о свом животу и стваралаштву.

Маријана Петровић је глумица и театролог, а њена богата и успешна каријера траје већ 40 година. Радила је бројне емисије, уводне шпице и рекламе за децу. Током програма Дечји биоскоп Трезор представила је неколико лутака Годе Поповић – Лава, Вука, Лисицу и Зеца.



О програму:

Питања упућена гошћама програма Дечји биоскоп Трезор и целокупан разговор са децом у публици снимила је Радио телевизија Србије и очекујемо његово емитовање на РТС2 у будућем периоду.
Нова радионица Дечјег биоскопа Трезор одржаће се 27. септембра у Малој сали Дечјег културног центра Београд у 16ч.

Луткарство је врста сценске уметности, у којој глумци користе лутке. Али лутака нема без полетне енергије из детињства и љубави према луткама. Та љубав се временом, како деца одрастају, трансформише у љубав према новој деци.
За емисију „Двоглед – Лутке“ глумица Бранка Веселиновић је изјавила: „Деца МОРАЈУ да имају лутке… Сви луткари воле децу.“ Иста таква љубав и топлина искрила је у очима наших гошћи – Годе Поповић и Маријане Петровић. А судећи по реакцији младих слушалаца, они су ту топлину и посвећеност, итекако, осетили и са пуно младалачке снаге причали о свом детињству и вези са луткама.

МА Дајана Лазаревић

15 item(s)
Posted in Културно-образовни програм and tagged , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *