Додела диплома учесницима интерактивног програма „Београд кроз векове“

foto (10)


Додела диплома учесницима интерактивног програма „Београд кроз векове“

 

„Онај народ, који не научи своју историју,

Осуђен је да је понавља.“

Теодор Рузвелт

 

Људи воле да кажу: „Све што је лепо, има крај“, а чини се да је то истина, када говоримо о финалу интерактивног и едукативног програма за основце „Београд кроз векове.“ Програм је осмислила и организовала уредница културног програма Дечијег културног центра у Београду – Снежана Станковић и програм има већ дугогодишњу традицију.

 У понедељак, 28. маја, ученици трећег разреда О.Ш. „Дринка Павловић“, окупили су се у Малој сали ДКЦБ на завршницу програма „Београд кроз векове“ – на доделу диплома истраживачима, које додељује Дечији културни центар Београд. Подсећања ради, ученици су у току програма најпре слушали уводно предавање Снежане Станковић, праћено презентацијом и друштвеном игром „Освајање капија и кључева Београда.“ Потом су имали радионицу на отвореном, где су добили мапе, уз помоћ којих су откривали културно благо Калемегдана. Круна програма „Београд кроз векове“ била је самостална радионица – представа (21. маја), када су ученици добили задатке и ребусе и њиховим решењима долазили до одређених места, где су их дочекивали глумци у улогама српских великана: Кнеза Михаила Обреновића, Надежде Петровић, Анастаса Јовановића, Кнегиње Милице, Остоје Конде и Маге Магазиновић.


foto (5)


Након решеног последњег математичког задатка, ученици су добијали и симболичне награде – керамичке новчиће са студеничким крстићима, који су рад Александре Грбовић, руководиоца Атељеа за примењену уметност ДКЦБ.

Уредница културног програма Снежана Станковић се захвалила свим учесницима на учешћу и доделила дипломе за све ученике – истраживаче „Београда кроз векове“, као и велике дипломе за свако учесничко одељење. Такође, уредница је најавила још један сличан интерактивно – едукативни програм, који ће се реализовати следеће школске године под називом „Има ли змаја на тврђави?“, у којем ће ученици сазнати ко је био „Витез реда Змаја“, а они сами ће постати „Витезови реда Знања.“

Да бисмо разумели садашњост и спремно упловили у све што нам будућност носи, морамо добро да проучимо и разумемо нашу прошлост. Ученици трећег разреда О.Ш. „Дринка Павловић“ су завирили у прошлост, разговарали са значајним личностима из српске историје и понели од њих разне мудрости, које ће им користити у животу. Тон радионице је био топао, родитељски, са великом љубављу за (наше заједничке) претке и њихова дела. Као њихови потомци, дужни смо да учимо од њих, носимо их у срцу и оставимо иза себе оно најбоље – зарад потомака, који ће се сећати нас.

Дајана Лазаревић
МА проф. језика и књижевника


14 item(s)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
YouTube
Instagram