foto (10)


Додела диплома учесницима интерактивног програма „Београд кроз векове“

 

„Онај народ, који не научи своју историју,

Осуђен је да је понавља.“

Теодор Рузвелт

 

Људи воле да кажу: „Све што је лепо, има крај“, а чини се да је то истина, када говоримо о финалу интерактивног и едукативног програма за основце „Београд кроз векове.“ Програм је осмислила и организовала уредница културног програма Дечијег културног центра у Београду – Снежана Станковић и програм има већ дугогодишњу традицију.

 У понедељак, 28. маја, ученици трећег разреда О.Ш. „Дринка Павловић“, окупили су се у Малој сали ДКЦБ на завршницу програма „Београд кроз векове“ – на доделу диплома истраживачима, које додељује Дечији културни центар Београд. Подсећања ради, ученици су у току програма најпре слушали уводно предавање Снежане Станковић, праћено презентацијом и друштвеном игром „Освајање капија и кључева Београда.“ Потом су имали радионицу на отвореном, где су добили мапе, уз помоћ којих су откривали културно благо Калемегдана. Круна програма „Београд кроз векове“ била је самостална радионица – представа (21. маја), када су ученици добили задатке и ребусе и њиховим решењима долазили до одређених места, где су их дочекивали глумци у улогама српских великана: Кнеза Михаила Обреновића, Надежде Петровић, Анастаса Јовановића, Кнегиње Милице, Остоје Конде и Маге Магазиновић.


foto (5)


Након решеног последњег математичког задатка, ученици су добијали и симболичне награде – керамичке новчиће са студеничким крстићима, који су рад Александре Грбовић, руководиоца Атељеа за примењену уметност ДКЦБ.

Уредница културног програма Снежана Станковић се захвалила свим учесницима на учешћу и доделила дипломе за све ученике – истраживаче „Београда кроз векове“, као и велике дипломе за свако учесничко одељење. Такође, уредница је најавила још један сличан интерактивно – едукативни програм, који ће се реализовати следеће школске године под називом „Има ли змаја на тврђави?“, у којем ће ученици сазнати ко је био „Витез реда Змаја“, а они сами ће постати „Витезови реда Знања.“

Да бисмо разумели садашњост и спремно упловили у све што нам будућност носи, морамо добро да проучимо и разумемо нашу прошлост. Ученици трећег разреда О.Ш. „Дринка Павловић“ су завирили у прошлост, разговарали са значајним личностима из српске историје и понели од њих разне мудрости, које ће им користити у животу. Тон радионице је био топао, родитељски, са великом љубављу за (наше заједничке) претке и њихова дела. Као њихови потомци, дужни смо да учимо од њих, носимо их у срцу и оставимо иза себе оно најбоље – зарад потомака, који ће се сећати нас.

Дајана Лазаревић
МА проф. језика и књижевника


14 item(s)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked by *.

Top