ДЕЧЈЕМ КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ БЕОГРАД уручена „ВУКОВА НАГРАДА” за 2017. годину

foto_(7)(1)


ДЕЧЈЕМ КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ БЕОГРАД уручена „ВУКОВА НАГРАДА” за 2017. годину

 

Дечји културни центар Београд добитник је „Вукове награде” за 2017. годину коју додељује Културно – просветна заједница Србије за изузетан допринос развоју културе у Републици Србији и свесрпском културном простору. Живорад Ајдачић, генерални секретар Културно – просветне заједнице Београд и академик проф. Светислав Божић, композитор, данас су у Председништву Србије уручили награду мр Драгану Марићу, директору ДКЦБ. Додели су присуствовали Маја Гојковић, председница Народне скупштине РС, Владан Вукосављевић, министар културе и информисања РС, Ивона Јевтић, секретарка за културу Градске управе града Београда, представници верских зајдница, министарстава, секретaријата, установа култура….

Жири за додељивање Вукове награде чинили су: проф. Милован Витезовић, књижевник, проф. Момчило Антоновић, академски сликар, академик проф. Светислав Божић, композитор, председник Жирија, др Жарко Димић, историчар, Бора Дугић, музички уметник, Рада Ђуричин, драмска уметница, проф. Драган Мраовић, књижевник и књижевни преводилац и Селимир Радуловић, књижевник.

Дечји културни центар Београд је установа културе чији је оснивач Скупштина града Београда. Основан је 1952. године као Дом пионира Београда. Првобитно се налазио у Кнез Михаиловој улици број 7 све до 21. априла 1968. године, када је у Таковској улици број 8 изграђен нови Дом пионира, где се и данас, на површини од 2200 м2, одвијају многобројни програми намењени деци и младима. Многе су генерације расле уз програме као што су “Сусрети четвртком”, “Данас су наши гости”, “Проницљиви и радознали”, а на културу града Београда значајан траг оставиле су велике манифестације “Златна сирена”, “Кекец” – југословенски филмски фестивал филмова за децу (који се одржавао у време Југословенског фестивала краткометражног и документарног филма), “Филмска парада”, међународни фестивал филмова за децу (који се одржавао у време ФЕСТ-а), међународна манифестација деце Европе “Радост Европе”. “Сусрети четвртком” започети 2. октобра 1958. године претеча су свих програма који су се кроз године множили, а који су били одговор дечјој радозналости када је у питању наука, уметност и сам живот.

Дечји културни центар Београд је угледна градска институција, са традицијом дугом шест деценија. У Дечјем културном центру Београд реализују се креативни, савремени и интерактивни програми, који прате друштвене феномене и трендове, у складу са интересовањима деце и младих. Током свог постојања Дечји културни центар Београд је сачувао све оно што је било добро и то допунио савременим методама рада, поштујући промене које су настале у жељама и потребама корисника. Усмерен ка истраживању и откривању потенцијала деце и младих у свим областима културе, ДКЦБ својим програмима настоји да директно комуницира са децом и младима, усмеравајући их ка стицању потреба за уметничким доживљајем, сазнањем и забавом.

15 item(s)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *