„Док чекамо госте” међународне манифестације деце Европе


ЈУБИЛЕЈ – 50. РАДОСТ ЕВРОПЕ
„Пут у средиште среће”

 

„ДОК ЧЕКАМО ГОСТЕ” МЕЂУНАРОДНЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ ДЕЦЕ ЕВРОПЕ
МУРАЛ НА ФАСАДИ ОШ „СТАРИНА НОВАК”

 

Циклус програма „Док чекамо госте”, осмишљених у намери да се низом музичко-сценских програма, изложби и креативних радионица обележи јубилеј и педесет година од оснивања Међународне манифестације деце Европе „Радост Европе”, ових дана улази у своју завршницу. У ОШ „Старина Новак” у Београду (Кнез Данилова 33-37, Палилула), у четвртак, 19. септембра, у 12.30, Дечји културни центар Београд у сарадњи са овом београдском школом организоваће специјални догађај поводом завршетка мурала „Радост Европе” на фасади школе. Том приликом, у дворишту школе, биће организована изложба Музеја школе на тему „Историја сарадње ДКЦБ и ОШ „Старина Новак” и разноврне креативне радионице за децу – Мозаичко исцртавање слика чеповима сакупљеним у акцији „Чеп за хендикеп”, Радионница исцртавања мурала на зиду фискултурне сале, Радионица израде маски за карневал „Радост Европе” и Радионица друштвених игара.

 
Идеја да професионални уметници, које предводи Милош Ђуран, дугогодишњи сарадник ликовне редакције ДКЦБ, ураде мурал на спољном зиду школе „Старина Новак“, преносећи аутентичан дечји ликовни рад, постоји већ више година, али мислили смо да је најбољи улазак у шесту деценију постојања манифестације „Радост Европе“ управо ликовним језиком. Сматрали смо да је то најбољи начин да оплеменимо школски простор и укажемо на важност активног учешћа школе домаћина, без чије сарадње Манифестација не би имала смисла. Школа „Старина Новак“ је дугогодишњи сарадник Дечјег културног центра Београд и готово традиционални домаћин бројној деци из Европе која су била део Манифестације. – истакла је Лидија Сеничар, уредник Међународног ликовног конкурса „Радост Европе”

Ликовни рад, изабран да се представи на муралу, потиче из збирке дечјег ликовног стваралаштва која је формирана првенствено од стручно жирираних радова са Међународног ликовног конкурса „Радост Европе“ из више од 40 земаља широм света. У избору ликовног рада учествовао је стручни жири Дечјег културног центра Београд (др ум. Невена Поповић, члан стручног жирија Међународног ликовног конкурса „Радост Европе“, Ивана Табори Обрадовић, уредник Манифестације „Радост Европе“, др Ивана Теодоровић Стојановић, историчар уметности и уредник програма за односе с јавношћу и маркетинг ДКЦБ, мр Катарина Булајић Павловић, ликовни педагог ДКЦБ, Милош Ђуран, уметник и Лидија Сеничар, историчар уметности и уредник Међународног ликовног конкурса „Радост Европе”) и управа школе. Изабран је рад седмогодишњег дечака Самвела Стреле из Словачке из Основне уметничке школе из Спишке Беле. Рад је награђен трећом наградом у индивидуланој колекцији 2017. године на Међународном ликовном конкурсу „Радост Европе“.

Централни догађај прославе педесетог рођендана Међународне манифестације деце Европе ,,РАДОСТ ЕВРОПЕ’’ одржаће се од 2. до 5. октобра 2019. године у Београду. Оснивач и покровитељ Међународног сусрета деце Европе је Градска управа града Београда, а извршни продуцент је Дечји културни центар Београд. Овогодишњи фестивал реализоваће се уз подршку бројних спонзора, дародаваца и пријатеља, на челу са компанијом „Форма Идеале” из Крагујевца.

 

 

24 item(s)
Posted in Радост Европе.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *