Дом пионира у 21. веку

04_Decji-kulturni-centarТих пет стотина пионирки и пионира увелико газе седму деценију живота, али сигурно да својим унукама и унуцима, када причају најзанимљивије догађаје из свог детињства, не пропусте да кажу:“ Уживо смо видели прве људе који су крочили на Месец“. И то је истина, чиста да чистија не може бити. Јер, 18. октобра у 19.00 сати, те 1969. године, Нил Армстронг, Едвин Олдрин и Мајкл Колинс, ушли су у велику салу Дома Пионира где их је дочекало петсто школараца у белим кошуљама и са црвеним марамама око врата. Хор, балетска тачка, питања за госте … и на крају размена поклона. Пионири су аустронаутима који су у Београд стигли непуна три Месеца пошто су се спустили на Месец поклони три слике које су деца насликала, а славна посада „Апола 11“ њима огромну фотографију у боји на којој се види Олдрин на Месецу, са посветом београдској деци и са аутограмима.
Десетак дана пре тог догађаја у истом здању, у Таковској 8, одржан је први европски фестивал дечјег стваралаштва „Радост Европе“. Чувена астронаутска тројка више није долазила у походе Београду, али деца из свих европских земаља јесу. И то сваке године заредом, укупно 46 пута, закључно са овогодишњим октобром. Она Олдринова фотографија са Месеца део је архиве, сачувана успомена на тај догађај, као што је и сачувана табла са натписом „Дом пионира Београда“ која је стајала на згради, док бомба током НАТО агресије на Србију 1999. године, није пала на двадесет метара од зграде. Њу нам с поносом показује Драган Цале Марић, директор Дечјег културног центра Београда (ДКЦБ).

– Кад све буде реновирано, поново ћемо да је окачимо – каже.

Дом пионира је у 21. век ушао са новим именом и манифестацијама које су деценијама биле његов препознатљив знак, али све у згради остало је старо. Замрзнуто као оног дана 1968. када је зграда отворена и у њу се из Кнез Михаилове улице уселио Дом пионира. Наравно, са не баш лепим печатом које је време и стотине хиљада посетилаца оставило.

– Могло би се рећи да за скоро пола века овде није ни ексер укуцан. Бомбардовање је још додатно зграду растресло – каже директор Марић.

Како од кукања вајде нема, осамнаест запослених, укључујући и директора, у последњих годину и по дана засукало је рукаве и уз помоћ мајстора разних профила, успело је да здање у Таковској доведе у ред. Сада је све чисто, свеже окречено, столарија промењена, прозори постављени тако да свака радионица – учионица има дневну светлост, урађен је и тоалет и рампа за инвалиде… Новца из градске касе недовољно за уређење простора од 2.200 квадратних метара, али у помоћ су притекли и донатори, међу којима и фондација Драгице Николић, супруге председника Србије Томислава Николића. Драган Марић је посебно поносан што су док су трајали радови (а биће их још) ниједна делатност ДКЦБ није била прекинута. Ниједна од тридесетак радионица, школа, атељеа и играоница, од оних језичких и музичких преко балетског студија и психолошког саветовалишта до радионица анимираног филма и оне за стрип и карикатуру, није у том периоду затварана, нити једна представа, манифестација и свечаност одложена. А месечно ДКЦБ организује између седамдесет и деведесет догађаја и кроз ову културну установу дневно прође више од хиљаду и по деце и омладинаца ( „Теме наших трибина, као на пример: зашто млади одлазе?, анимирају и намењени су и средњошколцима“, каже Марић), а само кроз радионице дневно прође око четиристо деце.

– Од крупнијих ствари остало је још да се замене стакла која су постављена уместо спољних зидова и најкрупнији залогај – замена седишта, укупно их је 506, у великој сали – каже директор Марић.

Она су издржала скоро пет деценија, и сами смо се уверили да су у стању које, најблаже речено, није баш репрезентативно и крајње је време да се замене и ова прелепа сала добије сјај какав и заслужује.

– За стакла је расписан тендер,а за седишта, то је баш крупан залогај – видећемо како ћемо да набавимо толики новац. Одустати сигурно нећемо – одлучан је директор ДКЦБ.

Док у самој згради не буде све цакум-пакум, све што су замислили у културно-образовном и забавном програму мора да буде баш цакум-пакум. Тако ће њихови „клијенти“ моћи, што би они рекли, за „џ“ да уживају у разноврсном и радосном програму који су људи из ДКЦБ осмислили, од Донке Шпичек до Леонтине Вукомановић, за Београдски новогодишњи фестивал који се одржава на Сајму. Тако ће клинци а и њихови родитељи у Хали два од 18. децембра моћи да уживају у позоришним представама, музичким и музичко-сценским програмима чији ће водитељи бити ВИП личности, и најмлађима и старијима добро познате, као: Бода Нинковић, Миња Субота, Предраг Вуковић-Пеђолино, Маилорад Мандић Манда, Леонтина… За илустрацију баш на дан када овај број „Илустроване“ буде у продаји (22. децембра) у 11.15 почиње представа „Принцеза у новогодишњој ноћи“ у режији Синише Ракића коју изводи Позориште лутака „Пинокио“ , а у 18 сати је на програму балетска представа „Нова година стиже“ где уз балерине студија „Сцена“ и Ане Пфлут учествују и хор „Чаролија“ и вокална група „Нађи своју звезду“. Последњи дан Новогодишњег програма за децу, 30. децембар украсиће позоришна представа „Новогодишње тајне Дунава“ у режији Синише Ракића и извођењу трупе „БАСТ“. Затвориће га „Дизнибенд“, односно концерт лименог дувачког оркестра за децу са трубачким аранжманима најпопуларнијих дечјих песама.

Лепа изненађења не престају ни када прође Нова година. Јер, већ у фебруару креће први Национални фестивал дечјег видео-клипа „Кидикем“, на којем ће се представити филмови кратке форме, у трајању од 90 секунди на тему „Мој херој данас“. Циљ фестивала је да се код деце, узраста од десет до петнаест година, кроз уметничку праксу, покрене хумана и креативна страна у примени нових технологија. Филмове ће оцењивати стручни жири, али ће у обзир бити узет и број прегледа филмова на Јутјуб каналу ДКЦБ. Конкурс је у току, а ауторе најбољих видео клипова очекују вредне награде.

Дечји културни центар ће улепшати и април у Београду. Ова установа ће престоници поново вратити „Београдско пролеће за децу“ на којем ће и велики певачи, као Бора Чорба, Сергеј Цветковић и Јелена Томашевић, певати дечје песме за децу.

М. СТАМАТОВИЋ Снимио: ВЛАДИМИР МАРКОВИЋ


Преузето са http://www.ilustrovana.com/kultura/novo-ruho-za-decje-carstvo-7a842040-0632-470d-8072-ed389950fa65

 

Posted in Press Clipping.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *