Започет је пројекат “Скривена тајна новца – део историје у твојој руци”

stn (9)


Започет је пројекат “Скривена тајна новца – део историје у твојој руци”

 

Др Адам Црнобрња одржао је предавање на тему “Шта је новац” ученицима Четрнаесте београдске гимназије и Хемијско –прехрамбено технолошке школе.

Циљ пројекта је да уз помоћ анализе примерака новца из одређене историјске епохе кроз интерактивна предавања и радионице ученици науче да је могуће реконструисати готово све аспекте друштва. Циљ пројекта је да млади људи схвате да је новац средство трговине и размене, али истовремено и докуменат о државној политици, економији, култури и, изнад свега, о уметности. Новац се данас сматра врхунским производом чија израда подразумева изузетно захтеван процес који почиње скицом неког графичара или сликара.

Ефекат пројекта је да млади сазнају кроз ликовно истраживање важност ликовне и документарне вредности новца, затим нешто више о знаменитим личностима чији се портрети налазе на новчаницама, као и да се упознају са историјом националне валуте.

Циљ пројекта је превасходно да учесници стекну увид у културно благо које новац представља у домену културне баштине одређеног народа.


10 item(s)
Posted in Галеријски програм and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *