Изложба „На веслу прича“ отвара се у ДКЦБ


Изложба „На веслу прича“ отвара се у ДКЦБ

У Галерији Дечјег културног центра Београда отвара се мултимедијална изложба посвећена ТВ серији “На веслу прича”

 

 

Са поносом Вас позивамо да својим присуством увеличате свечано отварање мултмедијалне изложбе „На веслу прича“, која је настала у току производње истоимене ТВ серије, у среду 31. 10. 2018. у 19 часова у Галерији Дечјег културног центра Београда (Таковска 8).
Изложба се састоји од уметничких фотографија, постера мини циклуса, оригиналне музике компоноване за серију и самих епизода које ће бити индивидуално приказиване на ЛЦД мониторима.

ТВ серија „На веслу прича“ прерасла је из експеримента за шест година у озбиљну кинематографску антологију српске књижевности од 62 епизоде, ангажујући велики број аутора различитих генерација у 10 локалних средина, књижевних сцена земље богате невидљивим духом. Аутори серије у руке неких од литерарно најталентованијих ствараоца стављају весло да управљају тим минијатурним светом на води док причају своје оригиналне кратке приче посвећене природи. И гледаоци јавног сервиса могу да виде, чују и осете атмосферу наше природе, њену оригиналност и вековну вредност. Редак усуд спајања лепота духа и природе.

У Галерији Дечјег културног центра, Таковска 8, у среду, 31. 10. 2018. у 19 часова отвара се мултимедијална изложба посвећена серији “На веслу прича” где ће се, поред аутора, обратити: Александар Гајовић, државни секретар Министарства културе и информисања, које је подржало пројекат “На веслу прича”; професор др Милета Продановић, књижевник и сликар, ректор Универзитета уметности у Београду, учесник у серији “На веслу прича”; Мирослав Јеремић, фотограф природе и сниматељ; и представник јавног сервиса РТС.

Изложба се састоји из 80 уметничких фотографија пејзажа и детаља природе које је фотографисао директор фотографије Часлав Петровић у градовима и на водама где је снимана серија, 8 постера које је дизајнирао академски сликар Зоран Мујбеговић за мини циклусе по градовима, свих епизода серијала које ће се вртети на четири ЛЦД монитора са слушалицама за индивидуално гледање, и оригиналне музике коју је за серију компоновао Владимир Лешић.

По речима Часлава Петровића, аутора фотографија: „Није ово било лако снимање, да је лако, не би нама допало. Чамци узани, тесни, клате се, ускладити слику и њене планове, устајати раном зором да би се ухватила нека јутарња магла, чекати залазак сунца…с друге стране, било је занимљиво, лепо и корисно. Оно што је мени било занимљиво на свим овим снимањима и местима у природи је осећај да не верујем да ћу икада више успети да дођем на та места. Трудио сам се да их обиђем, погледам са свих страна, да пронађем све важне детаље. Вилини коњици на Млави, бубе-ходачи на Пескари Чепел, становници резервата Солила, корење дрвећа, листови, рибе које искачу, птице које надлећу, лишће које окружује воде, и његове промене по годишњим добима, покушао сам да ухватим те непоновљиве детаље.“

Posted in Галеријски програм.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *