Изложба Силване Ручнов СВЕДОЧАНСТВО НЕПОНОВЉИВОГ ТРЕНУТКА СВЕТ СЛОВА

Изложба Силване Ручнов

СВЕДОЧАНСТВО НЕПОНОВЉИВОГ ТРЕНУТКА

СВЕТ СЛОВА

19. новембар – 3. децембар 2015. године

Галерија Дечјег културног центра Београд

Улаз је слободан

Изложба калиграфије „Сведочанство непоновљивог тренутка – Свет слова”, Силване Ручнов, биће отворена у четвртак, 19. новембра, у 13 часова, у Галерији Дечјег културног центра Београд, Таковска 8. Уз свечано отварање изложбе биће организоване радионице и стручно вођење кроз поставку прилагођену деци и младима.

 

Лидија Сеничар, уредник ликовних програма:

 

„Идеја да се стваралаштво врсне уметнице Силване Ручнов „Сведочанство непоновљивог тренутка представи деци и младима у Галерији Дечјег културног центра Београд, наметнула се као логичан наредни корак у њеном петнаестогодишњем раду и истрајном проучавању света слова, али и као суштинска потреба времена у ком живимо. Деца и млади XXI века одрастају у свету у којем је слика већ попримила вишеструке функције, али је потпуно занемарена визуелна писменост као суштинска потреба, јер су гледање и уочавање, а самим тим и разумевање у потпуности субјективни процеси који зависе од васпитања и образовања појединца. Потрошачко-дигитална ера намеће нове изазове, нови животни ритам у ком млади људи са много мање напора долазе до потребних информација, него претходне генерације. С друге стране „PISA” тестирање (Међународни програм процене ученичких постигнућа) је показало да велики број ђака из Србије нема способност за читање и разумевање написаних текстова. Да ли смо цивилизацијски ушли у ћорсокак или је реч о парадоксу?

 

Кроз лепоту исписаних слова Силвана Ручнов ликовним језиком представља одраз свог ума на папиру, развијајући код посматрача знатижељу за одгонетањем калиграфског записа. Живописним колоритом, акварелском софистицираношћу, снажним и сигурним потезима, готово експресивним, Силванин свет слова представља директно и у потпуности савремено средство просторне и временске комуникације. Она вешто спаја историјско наслеђе са свакодневицом, шаљући недвосмислену поруку да је идеја о достојанству човека, сваког појединца, уско везана за писменост.

 

Сведочанство непоновљивог тренутка је позивница и путоказ за све који посредно или непосредно раде са децом у школском систему, мотивација која би могла да унапреди образовно-васпитну праксу часова лепог писања; за сву децу и  младе људе, који желе да открију тајне калиграфије, да завире у свет слова, да путују кроз простор и време, учећи и истражујући писма других народа, како би калили свој ум, оштрили око и коначно овладали визуелном писменошћу уз врсног педагога – Силвану Ручнов.”

 

Kaligrafija-foto-1

 

 

 

Силвана Ручнов (1972):

 

Члан је УЛУПУДС-а од 2003. године. У уметности калиграфије је професионално активна од 2000. године као стваралац, предавач и менаџер. Дипломирала на Академији лепих уметности у Београду. Имала је четрнаест самосталних изложби. Учествовала је на многобројним групним изложбама. Добитница је Годишње награде УЛУПУДС-а за стваралаштво 2011. године.

 

Посвећена је и култури слободног времена у оквиру које је развила и организовала многобројне радионице, пројекте и програме за све генерације од којих су тренутно активни „Путовање кроз писма”, „Графорелакс – Пиши и Диши”, „Школа калирафије Силване Ручнов”, „Рукопис” , „Тематске радионице калиграфије” и „Свет слова”.

 

Успешну сарадњу остварила је са Народном библиотеком Србије, Храмом Светог Саве, галеријом „Сингидунум“, Уметничком галеријом „Стара капетанија“ Земун, Студентским културним центром – СКЦ,  Храмом Св. Александра Невског,  Фестивалом отворених атељеа – ФОА, ТЕДx Нови Сад, Београдским летњим фестивалом – БЕЛЕФ,  Дечјим културним центром Београд.

 

Живи и ради у Београду.

Kaligrafija-foto-2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *