Изложба чланова секције Уметничке фотографије УЛУПУДС-а

Фотографија се заиста појављује као најважнији догађај у историји ликовних уметности. Истовремено и ослобођење и довршавање, она је омогућила сликарству Запада да се коначно отресе реалистичког виђења ствари и да нађе своју естетску независност.”   Андре Базен

20151220 Izlozba ULUPUDS (1)_1024x637

 

Изложба чланова секције Уметничке фотографије УЛУПУДС-а, обележава завршетак излагачке сезоне 2015. године у Галерији Дечјег културног центра Београд, чија је мисија – учимо да гледамо да бисмо умели да видимо. Обзиром да је ова година од стране УНЕСКА проглашена годином светла и на светлу базираних технологија, најбољи пример за то је свакако – светлопис. Тема је инспиративна, јер су данас фотографије најчешћи облик изражавања. Оне имају моћ да нас шокирају,  заведу, да идеализују или пробуде носталгију. Огромна продукција фотографије мења наш систем функционисања и перцепцију света. Све смо фасциниранији нечим бржим, лакшим и једноставнијим. Дигитална фотографија насупрот аналогне. Различити аспекти истог циља – настанак добре креативне фотографије.

20151220 Izlozba ULUPUDS (2)_537x768Изложба обухвата радове 27 аутора. Неки од њих су доајени српске фотографије. Од пејзажа, преко портрета, апстрактне и документарне фотографије, посматрачи ће имати могућност да виде виши ниво естетског, као и ближу везу са ликовним уметностима кроз детаље, облике, контрасте, мотиве, композиције, кадрове или покрет. Нови облици комуникације проузроковали су да фотографија не личи ни на слику, ни на документ, већ на посебну сопствену метафору аутора. Нови визеулни језик је развио могућност да изрази саму суштину људског бића, његов микрокосмос и емоције. А фотографија ће наставити да служи човековој потреби да слика светлошћу и да се поиграва, јер идеја о уметности као о игри је основа модерне естетске мисли.

Разноврсношћу изложбе Година светлости посетиоци ће моћи да се увере да се савремена фотографија развија и усавршава, да се захваљујући тренутним трендовима више или мање мења, али упркос променама, чува низ својих константних карактеристика. Фотографија се попут живог бића рађа, траје, балсамује време и чува га од труљења.

 

Лидија Сеничар, уредник ликовних програма ДКЦБ20151220 Izlozba ULUPUDS (5)_1024x768 20151220 Izlozba ULUPUDS (3)_1024x682

Posted in Галеријски програм.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *