Интерактивни програм „Откривање културног блага Калемегдана“

фото - Copy


Интерактивни програм „Откривање културног блага Калемегдана“

 

На Калемегдану је 18. маја одржан интерактивни програм на отвореном под називом „Откривање културног блага Калемегдана“. Овај програм је део циклуса интерактивних радионица „Београд кроз векове“, који је осмислила и организовала уредница културног програма Дечијег културног центра у Београду – Снежана Станковић.

На овој радионици учествовали су ученици трећег разреда О.Ш. „Дринка Павловић“ из Београда. Деца су била подељена у 3 групе, а свака група је имала свог водича кроз простор „Великог Калемегдана“. Програм су водиле: уредница културног програма ДКЦБ Снежана Станковић, професорка књижевности и сарадница ДКЦБ Јасмина Атанацковић – Гајић и сарадница ДКЦБ Дајана Лазаревић.

Ученицима су биле подељене мапе, са посебно обележеним историјским споменицима на Београдској тврђави и Калемегдану. Уз навођење предавача, тражили су најпознатије културне споменике на мапи, пратећи обележени пут, којим ће доћи до тих споменика. Након почетне тачке код фонтане „Борба“ Симеона Роксандића, ученици су имали задатак да пронађу и чују причу о: Великим и Малим степеницама, Стамбол капији, Галерији природњачког музеја, Карађорђевој капији, Споменику захвалности Француској, Музичком павиљону и Спомен обележју предаје кључева. Последња тачка потраге био је Павиљон Цвијете Зузорић, након чега је ученицима саопштено да су успешно пронашли на карти и у природи све предвиђене тачке.

Ученике је нарочито заинтересовала прича о кнезу Михаилу и српско – турском рату, симболичној предаји „кључева града“ и њиховом значају за самосталност српске државе.

Ова радионица је добра припрема за финалну радионицу циклуса „Београд кроз векове“, када ће ученици имати задатак да самостално пронађу тачке на карти, на којима ће их чекати глумци у улогама разних великих личности из наше историје. Од сваког лика ће чути кратку причу и запамтити поуку, која ће их потом довести до откривања нашег културног блага и приближавања времену и животу, који су некада владали на овим просторима.

Ученици ће бити и симболично награђени за успешно завршене радионице, а сигурни смо да ће са собом понети и нова знања и лепе успомене.

Дајана Лазаревић
МА проф. језика и књижевности


а viber image

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
YouTube
Instagram