Како се борим са ‘хејтом’ на интернету

16864393_1261736030568635_3005133719326679770_n


Како се борим са ‘хејтом’ на интернету

 

Истраживања показују да је Јутјуб популарнији међу младима него било који телевизијски канал. Успех платформе уско је везан за чињеницу да је лако доступна како корисницима тако и ауторима садржаја и да омогућава непосредну комуникацију између једних и других. Али ова комуникација не подразумева само размену знања и забаву већ има и своју непријатну страну, оличену у онима које млади људи популарно називају хејтерима.

Трибина за младе “Како се борим са хејтом на интернету?”, која ће се одржати у уторак, 7. марта у 17 часова у Дечјем културном центру Београд, у сарадњи са oрганизацијом Културис, осмишљена је као догађај заснован на несвакидашњем виду вршњачке едукације. Вршњачка едукација обично подразумева едукацију деце и младих од стране појединаца сличних година, које су одрасли специјално обучили за преношење одређених врста знања. Млади људи који ће у оквиру ове Културисове трибине преузети улогу вршњачких едукатора нису прошли формалну обуку о дигиталном насиљу већ су кроз сопствену активност на Јутјубу стекли искуство и неформално знање о различитим облицима виртуелне агресије.

Четири млада Јутјубера, Вања Вељић, Нина Продановић, Дусан Сакић и Немања Арсић, чије видео записе тренутно прати више од сто хиљада вршњака у региону, поделиће са младима своја искуства са насиљем на интернету и објаснити како се против њега боре у свакодневним интеракцијама са публиком.

Ана Мирковић, извршна директорка Digital Communications Institute – Института за дигиталне комуникације, помоћи ће посетиоцима трибине да личне исповести Јутјубера контекстуализују и пружити им практичне савете за превенцију и борбу против дигиталног насиља.

Posted in Интерактивне трибине, Културно-образовни програм and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *