Конкурс за ФЕ ДЕМУС 2017 XXII РЕПУБЛИЧКИ ФЕСТИВАЛ ДЕЧЈЕГ МУЗИЧКОГ СТВАРАЛАШТВА „ДЕЦА КОМПОЗИТОРИ“


fedemus (14)


Конкурс за ФЕ ДЕМУС 2017 XXII РЕПУБЛИЧКИ ФЕСТИВАЛ ДЕЧЈЕГ МУЗИЧКОГ СТВАРАЛАШТВА
„ДЕЦА КОМПОЗИТОРИ“

Дечји култрни центар Београд

 

fedemus (12)Дечји културни центар Београд, од 15. јануара до 15. марта, расписује конкурс за XXII Републички фестивал дечјег музичког стваралаштва „ДЕЦА КОМПОЗИТОРИ“, намењен ученицима основних и нижих музичких школа Србије, узраста од седам до петнаест година. Покровитељи фестивала су Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Министарство културе и информисања Републике Србије.

Учесници могу компоновати у три жанра и то вокалне композиције које су групно или појединачно компоновали на своје или текстове својих вршњака, инструменталне и електронске компјутерске композиције. По завршеном конкурсу регионална и републичка селекциона комисија, у саставу наших еминентних професора музике и аранжера, одабира композиције за завршни концерт. За вокалне композиције израђују се матрице, а потом се снимају песме са децом солистима и пратећим вокалима у музичком студију. Све нове песме наћи ће се на ЦД-у ФЕДЕМУС 2017.

Фестивал „Деца композитори“ прописан је наставним планом и програмом у настави музичке културе Министарства просвете, науке и технолошког развоја. ДКЦБ и Фестивал „Деца композитори“ створили су генерације младих композитора, солиста и кантаутора. У продукцији ПГП-а до сада су издате три аудио касете и осам аудио ЦД-а. Ова издања прате и осам нотних збирки.


fedemus (8)


Учесници Фестивала већ двадесет две године, представљају нашу земљу на многим међународним фестивалима као што су: „Златно славејче“ у Македонији, у Ковентрију, на Фестивалу „Златна јабука“ у Кјустендилу и Софији , затим у Темишвару, Букурешту, Драчу и Фетијама. Поред ових иностраних наступа, деца солисти и кантаутори учествовали су у многим дечјим програмима нашег града – концерт испред Скупштине града поводом Дана Европе и у Сусретима пријатељства „Радости Европе“ као и у многим ТВ и радио емисијама од којих посебно издвајамо четири специјалне новогодишње емисије „Клацкалица“ Радио Телевизије Србије. Овај Фестивал је формирао, извео и музички образовао генерације младих људи.Медју њима је била и представник Србије на Евровизији у Дизелдорфу, Даница Радојичић Нина. Јубиларни, десети по реду, Фестивал „Деца композитори“ уступљен је РТС- у, као први избор за дечју песму Евровизије, тадашње Србије и Црне Горе.

Координатор и Музички уредник Фестивала: Мирјана Миличић – Прокић


15 item(s)
Posted in Културно-образовни програм and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *