Конкурс за ФЕДЕМУС 2018

20171023._004.DKCB FE-DEMUS 2017 Foto Miki Velickovic


ФЕДЕМУС 2018
XXIII РЕПУБЛИЧКИ ФЕСТИВАЛ ДЕЧЈЕГ МУЗИЧКОГ СТВАРАЛАШТВА
„ДЕЦА КОМПОЗИТОРИ“

Дечји културни центар Београд

 

20171023._002.DKCB FE-DEMUS 2017 Tina Nikolovski Foto Miki VelickovicДечји културни центар Београд, до 15. марта, расписује конкурс за XXIII Републички фестивал дечјег музичког стваралаштва „ДЕЦА КОМПОЗИТОРИ“, намењен ученицима  основних и нижих музичких школа Србије, узраста од седам до петнаест година. Покровитељи фестивала су Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Министарство културе и информисања Републике Србије.

Учесници могу компоновати у три жанра и то вокалне композиције које су групно или појединачно  компоновали  на своје или текстове својих вршњака, инструменталне и електронске компјутерске композиције. По завршеном конкурсу регионална и републичка селекциона комисија, у саставу наших еминентних професора музике и аранжера, одабира композиције за завршни концерт. За вокалне композиције  израђују се матрице,  а потом се снимају песме са децом солистима и пратећим вокалима  у музичком студију. Све нове песме наћи ће се на ЦД-у ФЕДЕМУС 2018.

Фестивал „Деца композитори“ прописан је наставним планом и програмом у настави музичке културе Министарства просвете, науке и технолошког развоја. ДКЦБ и Фестивал „Деца композитори“ створили су генерације младих композитора, солиста и кантаутора. У продукцији ПГП-а до сада су издате три аудио касете и осам аудио ЦД-а. Ова издања прате и осам нотних збирки.


foto_(22)


Учесници Фестивала већ двадесет две године, представљају нашу земљу на многим међународним фестивалима као што су: „Златно славејче“ у Македонији, у Ковентрију, на Фестивалу „Златна јабука“ у Кјустендилу и Софији , затим у Темишвару, Букурешту, Драчу И Фетијама. Поред ових иностраних наступа, деца солисти и кантаутори учествовали су у многим дечјим програмима нашег града – концерт испред Скупштине града поводом Дана Европе и у Сусретима пријатељства „Радости Европе“ као и у многим ТВ и радио емисијама од којих посебно издвајамо четири специјалне новогодишње емисије „Клацкалица“ Радио Телевизије Србије. Овај Фестивал је формирао, извео и музички образовао генерације младих људи.Медју њима је била и представник Србије на Евровизији у Дизелдорфу, Даница Радојичић  Нина. Јубиларни, десети по реду, Фестивал „Деца композитори“ уступљен је РТС- у, као први  избор за дечју песму Евровизије, тадашње Србије и Црне Горе.

Координатор и Музички уредник Фестивала: Мирјана Миличић – Прокић

{  КОНКУРС ФЕДЕМУС – ПРОПОЗИЦИЈЕ И ПРИЈАВЕ  }

 


 

44 item(s) « of 2 »
Posted in Концертни програм and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *