КУЛТУРА ПАМЋЕЊА „Херој и његово доба“

Марко Краљевић осваја Дечји центар

Дечји културни центар Београд

Таковска 8

У Дечјем културном центру Београд почиње серија едукативних и креативних радионица, игроказа, предавања и такмичења, под називом КУЛТУРА ПАМЋЕЊА „Херој и његово доба“, а прва тема овог програма биће посвећена нашем најпознатијем националном јунаку – Марку Краљевићу. Циклус програма о Марку Краљевићу почеће промоцијом књиге Марка Алексића, „Марко Краљевић – човек који је постао легенда“, издавачке куће „Лагуна”, у четвртак, 28. маја, у 13 часова, у Малој сали Дечјег културног центра Београд, Таковска 8.

 

Књига „Марко Краљевић – човек који је постао легенда“ представља прву свеобухватну документовану биографију ове историјске личности и доноси многе непознате податке о личности и животу српског националног јунака, али и јунака свих јужних Словена. За разлику од већине других националних јунака, Марко Краљевић је био историјска личност о којој имамо доста сачуваних података. Као сваки средњевековни владар и ратник учествовао је у биткама, често путовао, проводио време у лову или читању, присуствовао прославама и венчањима, имао приватни живот (женио се три пута), али је себе доживљавао, а тако га је доживљавало и његово време – као витеза. Због тога је прича о историјском Марку Краљевићу, постављена у шири оквир бурног XIV века, заправо и прича о српском средњевековном витештву. Књига садржи најновија научна открића и податке о овој личности, као и Србији и Европи у његово доба, витештву, обичајима, ношњи и другим подацима из свакодневног живота. Писана је научно популарним стилом  разумљивим деци, младима и осталој читалачкој публици.

 

На промоцији ће говорити рецензенти књиге – проф. др Синиша Мишић, Филозофски факултет; др Александар Узелац, Историјски институт; Слободан Губеринић, уредник у издавачкој кући Лагуна; Марко Алексић, аутор књиге и Снежана Станковић, уредник културно-образовног програма Дечјег културног центра Београд.

 

Поред промоције књиге о Марку Краљевићу, на сајту Дечјег културног центра Београд биће активирана видео игрица ХЕРОЈСКА ПОСЛАУПУТСТВО ЗА (С)ХВАТАЊЕ КРАЉЕВИЋА МАРКА. Користећи видео игрицу као медиј, учесници програма научиће да Марка Краљевића опреме за преговоре, да поставе делове опреме на право место, овере печатом споразум са Марком и спреме га за нове подухвате.

 

Промотер програма КУЛТУРА ПАМЋЕЊА „Херој и његово доба“ је новинар и музичар Александар Петровић, познатији као Аца Селтик.

 

ДОБРОДОШЛИ!

 

Posted in Културно-образовни програм.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *