Мишеви и мачке наопачке наглавачке


МИШЕВИ И МАЧКЕ НАОПАЧКЕ

 

Позоришно-акробатска представа за децу “Мишеви и мачке наопачке наглавачке одржана је 8. априла у Великој сали ДКЦБ. Представа је осмишљена је као комбинација драмских елемената и акробатике. Текст је рађен по делу академика Луке Паљетка „Мишеви и мачке наглавачке“, који је један од најзначајних писаца за децу са ових простора. У ери у којој деца немају многе прилике да заволе поезију ова представа им омогућава да уживају у квалитетним стиховима на њима занимљив игровни начин. Борба између малог и великог, где мали увек бива мудрији, пружа деци прилику за идентификацијом, где се и кроз уметност оснажују да проживе своје унутрашње светове. Значајан квалитет ове представе је и повезивање спорта – физичког аспекта са уметношћу. Као доминантан реквизит користи се такозвани ваздушни обруч, који може да се подиже и спушта, њише и ротира, прескаче, обрће и виси наглавачке. На тај начин се отвара неизмеран простор телесног израза примереног дечјем сензибилитету.

Једна глумица, на сцени тумачи три лика : мачку, миша и наратора. Деца се упознају са једном потпуно несвакидашњом формом за дечије позориште : монодрамом са елементима акробатике.

Ауторски тим чине Драгиња Милеуснић– глумица, Милена Радић – професор књижевности и инструктор ваздушних акробација и Марко Јовичић – позоришни редитељ и стручни сарадник Позориштанца „Пуж“ у Београду.

14 item(s)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *