МУЗЕЈСКА ДИДАКТИКА ДВА НАРОДА, ЈЕДНА ДУША

На позив хуманитарне организације „Наша Србија“, Дечји културни центар Београд гостовао је 19. јула 2015. у ШКОЛИ ПРИЈАТЕЉСТВА на Тари с програмом МУЗЕЈСКЕ ДИДАКТИКЕ – Два народа, једна душа.


20150720 Dva naroda (87)

 

Програми Музејске дидактике састоје се од  сценских приказа уклопљених у аутентичне просторе какве нуде музеји, паркови, природне или културне амбијенталне целине.

Доведена на поприште историје, драмском игром враћена у прошлост, у сусрету са ликовима који  су широј публици мало познати, деца кроз интерактивну игру  емотивно урањају у бурне догађаје који су се драматично одразили на судбину српског и руског  народа у време Великог рата с кобним епилогом по царску породицу Романов у време Октобарске револуције.

20150720 Dva naroda (74)

Деца из Србије, Русије, Придњестровља, Доњецка, Бугарске и српских заједница из Македоније, Црне Горе и Словеније, у сусрету с историјским личностима кнезом Арсенијем Карађорђевићем, великом кнегињом Јеленом Петровном Романов, дворским и државним архитектом Николајем Красновим, примабалерином Нином Кирсановом, професором историје Георгијем Острогорским и потпредседницом Кола српских сестара Делфом Иванић,  открила су узорне личности на које се треба угледати због њихове пожртвованости, племенитих дела, посвећености заједнице и непрестаном усавршавању у професионалном раду.

 

Поштујући фактографију, историјске личности и догађаје чија је судбина везана за Велики рат и долазак Белогардејаца  у  Србију  актери програма развијају причу у којој публика активно учествује.


 

19.07.2015.skola_prijateljstva_dva_naroda_jedna_dusa-23
19.07.2015.skola_prijateljstva_dva_naroda_jedna_dusa-23
22 item(s) « 1 of 22 »

 

 

Јелена Карађорђевић, удата Романов, велика добротворка,  говори о јачању руско – српских династичких, институционалних, културних и духовних веза и међусобних утицаја, износи заслуге руског цара у заштити положаја и интереса српске војске и државе. Припрема младе даме и господу за бал.

 

Кнез Арсеније Карађорђевић, генерал Царске гарде, учесник Руско-Јапанског рата, Балканских ратова, приповеда о храбром држању српских и руских војника и официра у рату, али и о томе како се брани официрска част у двобоју.

 

Николај Краснов, државни и дворски архитекта  износи деци планове о изградњи престонице своје нове домовине, која га је свесрдно прихватила. Говори им о пројектовању, грађењу, довршавању, адаптацији и украшавању најзначајнијих државних здања.

 

Нина Васиљевна Кирсанова, примабалерина, кореограф, шеф балета и редитељ прича о свом доласку у Београд, наступима с трупом Ане Павловне у Паризу, доприносу руских уметника у оснивању и развоју  Балета у Народном позоришту и Глумачко-балетске школе у Београду.

 

 

Георгије Александрович Острогорски, академик, професор византијске историје на Београдском универзитету говори деци о свом педагошком и научном раду, о оснивању катедре за Византологију на универзитету у Београду, о доприносу руских универзитетских професора развоју науке у Србији.

 

Делфе Иванић, оснивач и потпредседница Кола српских сестара, говори о смислу добротворног рада, позива децу да дају свој допринос отварању Спомен музеја Император Николај Други Романов у оквиру Руског дома.

 


 

Након упознавања с ликовима који су их посетили, деца су позвана на Добротворни концерт бал „ДВА НАРОДА, ЈЕДНА ДУША“ који је организован поводом завршетка изградње Руског дома „Император Николај Други“ у Београду.20150720 Dva naroda (98)

 

На отварању Добротворног концерт бала  све званице је поздравила Делфа Иванић у име организатора Друштва словенске узајамности и у име покровитеља Његовог Краљевског Величанства Александра Првог Карађорђевића.

 

Николај Краснов је прочитао Повељу академика, Александра Белића, председника Државне комисије за питање руских избеглица и Комитета за питање руске културе која је 1931. приликом подизања темеља Руског дома положена поред камена темељца.

У свечаној атмосфери бала, неке младе даме и господа заиграле су валцер са Његовим Височанством Кнезом Арсенијем Карађорђевићем, Њеним Височанством Великом Кнегињом Јеленом Петровном Романов, угледним званицама и организаторком бала Делфом Иванић.

 

Свим дародавцима, учесницима Добротворног концерт бала Делфа Иванић је уручила Почасне повеље, након чега је Нина Кирсанова с угледним званицама  повела Краљево коло у које су с радошћу похитала многа деца – младе даме и господа.


90 item(s) « 1 of 3 »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
YouTube
Instagram