Награђени филмови фестивала БАЛКАНИМА 2016

balkanima-2016-fb


28. децембар, среда у 14 часова „БАЛКАНИМА“

Сутра ће у Дечјем културном центру Београд у Малој сали бити  приказани  награђени филмови фестивала БАЛКАНИМА 2016. највећег београдског фестивала анимације са међународним реномеом. Посетиоци ће моћи да погледају атрактивне, визуелно богате и технички интригантне анимиране филмове и да се упознају са редитељкама анимираног филма Ивом Ћирић и Маријом Лазаревски. После пројекције разговараћемо о концепцији, стваралачком поступку и технологији израде приказаних филмова.

Селекторка и уметничка директорка фестивала Ива Ћирић је за програм фестивала од 420 филмова који су пристигли на конкурс одабрала преко 110 најновијих анимираних филмова из 28 европских земаља.

Европски фестивал анимираног филма Балканима је превасходно основан са циљем да пружи подршку развоју српске сцене анимираног филма али и да ауторе са простора Балкана укључи у савремене токове и тенденције ове уметничке форме. Идеја за оснивање потекла је од првог уметничког директора фестивала и његовог творца, професора Николе Мајдака (1927-2013), једног од пионира домаћег анимираног филма. Анимација је данас свеприсутна појава, не само као део филмске уметности и индустрије, већ и у сфери телевизијских и интернет медија уз наравно, самосталан развој у оквиру индустрије компјутерских видео игара и заслужује озбиљнију подршку и пажњу јавности. Дом културе „Студентски град“ је оснивач и организатор овог јединственог и необичног фестивала.

Добродошли!


a042 a128 a130 a133 a188

Posted in Галеријски програм and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *