Categories: Kreativna Evropa

FB_IMG_1521302441980


NAŠI DRAMCI U POSETI PIONIRSKOM DOMU U LJUBLJANI

 

Članovi dramske grupe Belgrade English Language Theatre Dečjeg kulturnog centra Beograd su od petka 16. marta do ponedeljka 19. marta 2018. godine posetili Ljubljanu kako bi se susreli sa svojim vršnjacima iz dramske grupe Pinorskog doma – Centra za kulturu mladih i tom prilikom učestovali u zajedničkoj dramskoj radionici. Poseta naših mladih glumaca vršljacima u Ljubljani, pored karaktera međunarodne kulturne razmene, ima i ulogu pilot testiranja metodologije improvizacionog pozorišta koju su kroz projekat međunarodne saradnje kofinansiran Fonda Kreativna Evropa YOUNG THEATRE razradili i uobličili dramski pedagozi Pionirskog doma i  Dečjeg kulturnog centra Beograd, kao i partnerskih organizacija iz Poljske (Kulturni centar Elk) i Rumunije (Komična opera za decu).

Metodologija je svoju formu dobila kroz priručnik za rad YOUNG THEATRE HANDBOOK FOR PROFESSIONALS. Ovaj priručnik je nastao tokom stručnog rada dramskih pedagoga iz četiri institucije. Pored toga što je rad na projektu tek u fazi predstavljanja priručnika dramskim pedagozima, profesionalcima iz oblasti pozorišta za decu i mlade, kao i školskim pedagozima i vaspitačima, kako bi u sledećoj fazi oni metodologiju primenili u radu sa decom i mladima, predstavnici Dečjeg kulturnog centra Beograd i Pionirskog doma iz Ljubljane su smatrali da bi pilot testiranje metodologije na pripadnicima krajnje ciljne grupe dalo značajne pokazatelje u kom smislu je medologija uspešno definisana, a kojim segmentima bi trebalo da se posveti dodatna pažnja u smislu dopune, pojašnjenja i poboljšanja. Dramska radionica je kao svoju završnicu imala prezentaciju dramskih vežbi iz oblasti improvizacionog pozorišta pod nazivom „15 tiny plays about Britain“.

Voditelji dramske radionice i prezentacije bili su dramski pedagozi Pol Marej i Julija Nogić iz Dečjeg kulturnog centra Beograd, Urša Strehar Benčina iz Pionirskog doma u Ljubljani i Ivan Verunica iz TRY THEATRE-a u Rijeci (Hrvatska).


90 item(s) « 1 of 3 »

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked by *.

Top