ОБЕЛЕЖАВАЊЕ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

slika12


ОБЕЛЕЖАВАЊЕ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Понедељак, 4. децембар у 14 часова

Галерија
Дечји културни центар Београд, Таковска 8

 

Дечји културни центар Београд обележиће Међународни дан особа са инвалидитетом, у понедељак, 4. децембра у 14 часова када ће бити отворена изложба радова ликовног кабинета (од 1991. до 2017. године), основне и средње школе за ученике оштећеног вида „Вељко Рамадановић“. Ликовни кабинет води Горана Шкондрић, ликовни педагог. У програму учествују и ученици основне школе „Др Драган Херцог“ који ће представити  бисере из литерарне секције.

Небојша Бандовић, после завршеног четвртог разреда доживео је несрећу када је од експлозије мине остао је без вида и дела шаке. Када је дошао у седми разред одбијао је да ради-ваја да би после три месеца затражио одређене боје пластелина и картон. Тада је настала слика (пластелином) „Олуја”. Због своје склоности ка ликовној уметности желео је да студира вајарство. После завршене средње школе добио је пензију као цивилни инвалид рата и одустао од студија.

Гости су млади из Медицинске школе Звездара, бивши ученици школа „Вељко Рамадановић“ и „Др Драган Херцог“, као и студенти Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију Универзитета у Београду.

Гост изненађења биће Марина Блажић, бивша ученица школе „Др Драган Херцог“. Рођена је са психолошким и физичким аномалијама на целом телу. Њен лекарски налаз до сада није уписан у домаће и светске медицинске анале и зато нема право ни на једну врсту социјалне помоћи. Она је данас хип-хоп играчица, осваја награде на домаћим и међународним такмичењима, има своју плесну групу.

Наша жеља је да скренемо пажњу јавности на положај деце са инвалидитетом у Србији и истакнемо да су неразумевање и подозрење у свакодневном животу највеће препреке са којима се сусрећу деца и њихови родитељи.

Изложба је отворена до 14. децембра.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *