Одликовање поводом Дана државности Србије

Donka fotkaПоводом Дана државности Србије, председник Србије Томислав Николић, ове године одликоваће госпођу Донку Шпичек, председницу Управног одбора Дечјег културног центра Београд и члана Одбора Међународног сусрета деце Европе „Радост Европе”.

Посвећена деци и њиховом образовању цео свој радни век, Донка Шпичек осмислила је и реализовала низ квалитетних и културно-образованих програма за децу, који су оставили неизбрисив траг многим генерацијама. Као главни и одговорни уредник Редакције „Сусрети четвртком” Дома пионира (садашњег Дечјег културног центра Београд) реализовала је култне трибине за децу школског узраста, којима је представљала различите професије од оџачара, уметника, научника све до астронаута. На овом програму млади Београђани упознали су легендарне астронауте Нила Армстронга, Едвина Олдрина и Мајкла Колинса, који су након програма рекли да на најбољи начин образујемо нашу школску децу. На овом програму настала је и идеја о оснивању Међународног сусрета деце Европе „Радост Европе”, коју је Донка Шпичек, заједно са сарадницима, основала 1969. године. Манифестација „Радост Европе” након шест деценија и даље траје, окупљајући око хиљаду деце годишње из многобројних европских земаља. Поред ове велике манифестације, Донка Шпичек заслужна је за реализацију једног од најеминентнијих музичких фестивала за децу – „Дечјег београдског пролећа”. Успешан рад на пољу културе за децу и младе везан је за Дечји културни центар Београд, али и за Радио телевизију Београд (где је радила као главни и одговорни уредник Редакције програма за децу и младе), потом Центар Сава (где је била директор Сектора за културу), затим Позориште „Бошко Буха” (где је била оперативни директор десет година). Уредник многобројних програма и познатих телевизијских серија „Сиви дом” и „Заборављени” и организатор великог броја међународних гостовања, Донка Шпичек била је и члан радне групе Програма за децу и младе Евровизије као представник југословенске радио-телевизије од 1982. до 1990.

 

Донка Шпичек, дугогодишњи сарадник Дечјег културног центра Београд и председник Управног одбора ове институције, својим радом инспирисала је многе стручне сараднике, педагоге и уметнике да креирају квалитетне културно-образовне програме. Поред многобројних признања и награда (плакета УНИЦЕФ, Орден осмеха деце Пољске, Златни Беочуг Београда, Змајева награда, међународне награде „Грозданин кикот” и „Мали принц”), додела признања председника државе означава још једну важну потврду успешног вишедеценијског рада Донке Шпичек на пољу уметности и едукације деце и младих.

 

Међу овогодишњим добитницима су и глумица Мира Ступица, режисер Пуриша Ђорђевић, председник удружења “Солидарност Косово” Арно Гујон Жика и Драги Јелић, оснивачи нашег најдуговечнијег бенда “Ју групе”, певач и композитор Звонко Богдан, џез трубач Душко Гојковић, као и институција Математичка гимназија.

Posted in Саопштење за медије.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *