Одржана Свечана академија Дечјег културног центра Београд „65 ГОДИНА ЗА ДЕЦУ“

jubilej (7)


Одржана Свечана академија Дечјег културног центра Београд

„65 ГОДИНА ЗА ДЕЦУ“

 

jubilej (16)Свечаном академијом „65 ГОДИНА ЗА ДЕЦУ“ , Дечји културни центар Београд, данас је обележио јубилеј у сали Донка Шпичек, која је захваљујући Граду Београду и компанији Лукоил недавно обновљена.

Програм је отворио градоначелник Београда, Синиша Мали који је заједно са директором ДКЦБ, Драганом Марићем пожелео срећан јубилеј и захвалио се свим гостима и пријатељима који су увеличали овај важан догађај.

У програму су учествовали Хор ДКЦБ и Симфонијета младих којим је дириговала Невена Ивановић. Уз подршку Леонтине Вукомановић и Миње Суботе, водитеља програма, изведене су нумере „Здравица – Химна Радости Европе“, „Деца су украс света“, „Ода радости“ и „Димничар“. Гости академије били су и дугогодишњи сарадници тадашњег Дома Пионира, Дејан Ђуровић, Деса Ђорђевић и Радослав Граић.

Солиста Хора Чаролија, Дуња Јеличић наступила је са песмом из мјузикла за децу Дечјег културног центра Београд „Тесла и битка на Магнетном пољу“, а члан Студија за културу говора и глуме ДКЦБ, Вук Трнавац, рецитовао је стихове  песме са литераног конкурса „Свако дете има крила“. Анђела Нинковић, добитница награде „Златна сирена“  и „Златан Вауда“ отпевала је нумеру „О caro mio“. Највећи аплауз добли су најмлађи учесници, деца из Балетског студија ДКЦБ који су извели кореграфију „Хабанера“.

Дечји културни центар Београд је установа културе чији је оснивач Градска управа града Београда. Основан је 1952. године као Дом пионира Београда. Првобитно се налазио у Кнез Михаиловој улици број 7 све до 21. априла 1968. године, када је у Таковској улици број 8 изграђен нови Дом пионира, где се и данас, на површини од скоро 4000 м2, одвијају многобројни програми намењени деци и младима.


jubilej (45)


Многе су генерације расле уз програме као што су “Сусрети четвртком”, “Данас су наши гости”, “Проницљиви и радознали”, а на културу града Београда значајан траг оставиле су велике манифестације “Златна сирена”, “Кекец” – југословенски филмски фестивал филмова за децу (који се одржавао у време Југословенског фестивала краткометражног и документарног филма), “Филмска парада”, међународни фестивал филмова за децу (који се одржавао у време ФЕСТ-а), Међународна манифестација деце Европе “РАДОСТ ЕВРОПЕ”, која ће се ове године одржати по четрдесет осми пут.

“Сусрети четвртком” започети 2. октобра 1958. године претеча су свих програма који су се кроз године множили, а који су били одговор дечјој радозналости када је у питању наука, уметност и сам живот.


46 item(s) « 1 of 2 »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
YouTube
Instagram