Одржана је радионица у оквиру пратећег програма 54. Дечјег октобарског салона „Чувајмо природу да би она сачувала нас“


Одржана је радионица у оквиру пратећег програма 54. Дечјег октобарског салона
„Чувајмо природу да би она сачувала нас“ у Музеју примењене уметности

 

Радионицу су осмислиле и реализовале:
др ум. Невена Поповић, доцент на Факултету уметности Звечан – Косовска Митровица Универзитета у Приштини, дугогодишњи сарадник Ликовне редакције ДКЦБ
мр Катарина Булајић Павловић, ликовни педагог у ДКЦБ
Мирјана Димитријевић, ликовни педагог
и Лидија Сеничар, историчар ументости,уредник ликовних програма у ДКЦБ

Учестовали су деца из Ликовног атељеа Дечјег културног центра Београд:
Матија Трнавац, Ива Станикић, Андеа Рељић, Милица Поповић, Лана Јовановић, Анна Ботановскаја, Сара Дренча, Симона Матовић, Ленка Павловић, Ана Живковић, Нина Боровић, Јана Томашевић, Ева Томашевић, Јакша Томашевић, Ања Вулетић, Лана Јовановић, Лана Радиновић, Милица Поповић,Теодора Тумбин, Ленка Павловић.

Радионица у оквиру пратећег програма 54. Дечјег октобарског салона одржана је од 10. до 18. октобра у Музеју примењене уметности у Београду са идејом да се код деце кроз ликовни језик пробуди свест о угрожености целокупне флоре и фауне која нас окружује и чији смо саставни део и ми сами.

Убрзани ритам и нарцисоидност савременог доба у ком живимо намеће усамљеност и отуђеност људске јединке. Човек није у могућности да се повеже са другима, да ослушне, да застане, да прихвати и разуме свет око себе. Природа која је вековима омогућавала живот човечанству осуђена је на пропаст, а са њом и човек као најугроженије биће које насељава Земљу. Већ постоји милион угрожених врста у свету!

Зато су настале ЦРВЕНЕ КЊИГЕ као специјализоване публикације са научним подацима о угроженим биљним и животињским врстама ради њихове заштите и заштите њихових станишта.

Црвена, алармантна, боја у њиховом називу указује колико су подаци озбиљни и упозорава на могућност нестајања и угрожавања врста. Наша идеја била је да црвене књиге заменимо ЦРВЕНОМ СТОЛИЦОМ на коју ће сести ЧОВЕК – посетилац, случањи пролазник, покушаће да се повеже са другим човеком, јер разумевање и прихватање одговорности је почетак очувања природе и нас самих!

25 item(s)
Posted in Фотогалерија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *