ОТВАРАЊЕ „Завршне изложбе уметничких студија и атељеа Дечјег културног центра Београд“

Zavrsna izlozbaPrint-1


ОТВАРАЊЕ
„Завршне изложбе уметничких студија и атељеа
Дечјег културног центра Београд“

Петак,16. јун у 19 часова

Галерија Дечјег културног центра Београд, Таковска 8

 

У петак, 16. јуна у 19 часова, у Галерији Дечјег култуног центра Београд, биће отворена традиционална „ЗАВРШНА ИЗЛОЖБА Ликовног атељеа, Атељеа за примењену уметност, Студија за анимирани филм и Радионице стрипа и карикатуре“ ДКЦБ.

Као и сваке године, биће изложени радови деце, чланова наших уметничких студија и атељеа које воде: Ликовни атеље – Катарина Булајић Павловић, Атеље за примењену уметност – Биљана Стаменковић, Студио за анимирани филм – Марија Милановић Лазаревски и Радионица стрипа и карикатуре – Милета Мића Милорадовић.

Посетиоци ће се упознати са стваралаштвом најмлађих, али и са целокуним садржајем и процесом рада са децом током читаве сезоне.

Ликовни атеље основан је давне 1956. године при тадашњем Дому пионира који се налазио у Кнез Михаиловој 9. Њим је руководила Иванка Лукић-Шотра, академски сликар. У септембру 1964. године, Атеље се сели у Таковску 8, где се и данас налази, а рад са децом преузима мр Лепосава Туфегџић, сликарка и ликовни педагог изузетног сензибилитета. Даљи печат дају академски сликар Небојша Здравковић и Драган Симоновић. Рад у Ликовном атељеу је заснован на чињеници да ликовна култура није намењена само ужем кругу даровитих и посебно заинтересираних ученика, него свима без изузетка. Ради се у складу са психофизичким узрасним могућностима полазника, јер им се на тај начин помаже у свесном откривању структуралних вредности у природи, науци и уметности у циљу развијања материјалне и духовне културе. Од 1979. до 2016. године на томе је успешно радио Горан Симић, ликовни педагог и сликар близак сарадник Леле Туфегџић, са невероватном посвећеношћу, одгајивши генерације. Данас Атеље води Катарина Булајић Павловић, магистар сликарства.

Атеље за примењену уметност постоји већ више од три деценије. Од Вукице Николин Николић, преко Марије Такач, до Биљане Стаменковић, врсних уметница, у радионицама деца истражују и раде на формирању естетских критеријума у сагледавању просторних форми, кроз израду употребних предмета и скулптура, користећи разне професионалне технике израде и бојења глине. На тај начин се покрећу дечје изражајне способности које извирући једна из друге развијају унутрашње богатство и сензибилитет, док се неопходна техничка знања и умећа стичу у процесу рада.

Студио за анимирани филм основан је 2003. године. Више од десет година, заједно са, некада Вером Влајић, а од почетка са Маријом Милановић Лазаревски, редитељкама анимираних филмова, деца и млади се суочавају са чињеницом да је анимација сложена уметност која у себи обједињује више уметничких израза (цртеж, покрет, слику, тон, музику…), а као производ даје филм. У студију полазницима се омогућава да кроз овај савремени медиј проживе своје потребе за авантуром, за узбудљивим догађајима, да искреирају своје јунаке које оживљавају и покрећу. Оваква преимућства поседује још само дечја игра.

Радионица стрипа и карикатуре основана је пре више од десет година. Милета Мића Милорадовић неуморно подстиче децу да реализују своје приче од оних једноставних до оних сложенијих.То су пикторалне пародије врхунског стила, јер је дечји дух неспутан предрасудама. Употребом хумора преобликује културне кодове и уводи комичну ноту која психолошки ослобађа. Треба имати на уму да су стрип и карикатура изузетно значајни јер помажу адолесцентима да се кроз визуелно-сатиричну форму суоче са одрастањем и превазиђу кризне године.

Галерија Дечјег културног центра Београд већ више од двадесет година афирмише дечје ликовно и примењено стваралаштво кроз богат изложбени програм, од чисте ликовности и великих међународних манифестација, до пројеката у новим медијима блиским експерименту. Првенствено има за циљ да се ликовни језик кроз активности схвати и искористи у најширем смислу, као интегрално подручје изражавања доживљајног света деце и младих, да се деци и младима приближи ликовна и примењена уметност, јер су гледање и виђење у потпуности субјективни процеси који зависе од васпитања и образовања појединца. Уредник ликовних програма до 2007. године био је Драган Симоновић, a од 2010. године уредништво је поверено Лидији Сеничар, историчарки уметности.

Posted in Саопштење за медије and tagged , , , , , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *