Отворена изложба деце П.У. „Бошко Буха“ Палилула

foto (7)


Отворена изложба деце П.У. „Бошко Буха“ Палилула

 

У Галерији Дечјег културног центра Београд отворена је изложба радова деце П.У. „Бошко Буха“ Палилула под називом „Грађење и обликовање просторних површина као подстицај дечје креативности кроз ликовно промишљање орнамента“. Дела су настали као заједнички производ рада Мирјане Димитријевић, сараднице за ликовну културу и васпитача ове установе. Овом темом указујемо на значај простора као подстицајне средине за креативни израз деце, на значај дечјег стваралаштва користећи шару-орнамент у истраживачко методолошким поступцима. Компоновањем линија, боја, површина при стварању орнаменталних целина, указујемо  на значај орнамента, где долази до апстрактног промишљања, те се ни сами орнамент не своди на пуки декор или шару, већ чини ритмички уређен симетрични низ мотива. Радови ће бити изложени до 13. марта.

Простори тј. амбијенталне целине, пажљиво су осмишљене и грађене у зависности од тога шта нам је циљ истраживања и који ликовни проблем решавамо, где је дете потпуно ангажовано, отворено,и креативно покренуто богатством мотивационих садржаја. Амбијенталне целине се временом допуњују, дограђују, мењају свој првобитни облик и намену пратећи реалност животног оквира, пружајући могућност дететовог аутентичног израза. Суштина јесте обликовање подстицајних простора-амбијента, где се кроз иновативну, истраживачку, креативну игру, плански уводе свремени приступи и мотивациони садржаји, који подстичу природну радозналост у откривању богатства орнаменталних мотива нашег културног наслеђа.

Тематске целине:

  • Развој орнамента од облика из природе, стилизовањем облика до апстрактних геометријских облика.
  • Стварање орнамента који је заснован на фолклорном мотиву(народна-орнаментика) где игра ритмова и боја подстиче живост различитих елемената.
  • Орнамент у служби дизајнирања употребних предмета (коришћење различитих материјала и техника у служби орнаменталног израза)
  • Настајање орнамента у модном дизајну (креирање и израда костима од традиционалних мотива, до детаља у савременом костиму
  • Покретање празне пвршине и активирање простора линијом
  • Колористички простор- иновативни приступи у промишљању колористичких односа, при стварању орнамента
  • Обликовање црно- белог амбијента, уочавање и савладавање контраста
  • Амбијент обједињен минималистичко бело-белим односима и разликама у њима, стварање зимске чаролије.

 

Различитим уметничко ликовним програмима, који третирају одређену ликовну проблематику (орнамент) и обезбеђују интеракцију и креативно изражавање основним ликовним елементима,подстичемо и мотивишемо децу у грађењу и обликовању  просторних површина као подстицајне средине за учење и развој.

24 item(s)
Posted in Галеријски програм and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *