Categories: Galerijski program

foto (7)


Otvorena izložba dece P.U. „Boško Buha“ Palilula

 

U Galeriji Dečjeg kulturnog centra Beograd otvorena je izložba radova dece P.U. „Boško Buha“ Palilula pod nazivom „Građenje i oblikovanje prostornih površina kao podsticaj dečje kreativnosti kroz likovno promišljanje ornamenta“. Dela su nastali kao zajednički proizvod rada Mirjane Dimitrijević, saradnice za likovnu kulturu i vaspitača ove ustanove. Ovom temom ukazujemo na značaj prostora kao podsticajne sredine za kreativni izraz dece, na značaj dečjeg stvaralaštva koristeći šaru-ornament u istraživačko metodološkim postupcima. Komponovanjem linija, boja, površina pri stvaranju ornamentalnih celina, ukazujemo  na značaj ornamenta, gde dolazi do apstraktnog promišljanja, te se ni sami ornament ne svodi na puki dekor ili šaru, već čini ritmički uređen simetrični niz motiva. Radovi će biti izloženi do 13. marta.

Prostori tj. ambijentalne celine, pažljivo su osmišljene i građene u zavisnosti od toga šta nam je cilj istraživanja i koji likovni problem rešavamo, gde je dete potpuno angažovano, otvoreno,i kreativno pokrenuto bogatstvom motivacionih sadržaja. Ambijentalne celine se vremenom dopunjuju, dograđuju, menjaju svoj prvobitni oblik i namenu prateći realnost životnog okvira, pružajući mogućnost detetovog autentičnog izraza. Suština jeste oblikovanje podsticajnih prostora-ambijenta, gde se kroz inovativnu, istraživačku, kreativnu igru, planski uvode svremeni pristupi i motivacioni sadržaji, koji podstiču prirodnu radoznalost u otkrivanju bogatstva ornamentalnih motiva našeg kulturnog nasleđa.

Tematske celine:

  • Razvoj ornamenta od oblika iz prirode, stilizovanjem oblika do apstraktnih geometrijskih oblika.
  • Stvaranje ornamenta koji je zasnovan na folklornom motivu(narodna-ornamentika) gde igra ritmova i boja podstiče živost različitih elemenata.
  • Ornament u službi dizajniranja upotrebnih predmeta (korišćenje različitih materijala i tehnika u službi ornamentalnog izraza)
  • Nastajanje ornamenta u modnom dizajnu (kreiranje i izrada kostima od tradicionalnih motiva, do detalja u savremenom kostimu
  • Pokretanje prazne pvršine i aktiviranje prostora linijom
  • Koloristički prostor- inovativni pristupi u promišljanju kolorističkih odnosa, pri stvaranju ornamenta
  • Oblikovanje crno- belog ambijenta, uočavanje i savladavanje kontrasta
  • Ambijent objedinjen minimalističko belo-belim odnosima i razlikama u njima, stvaranje zimske čarolije.

 

Različitim umetničko likovnim programima, koji tretiraju određenu likovnu problematiku (ornament) i obezbeđuju interakciju i kreativno izražavanje osnovnim likovnim elementima,podstičemo i motivišemo decu u građenju i oblikovanju  prostornih površina kao podsticajne sredine za učenje i razvoj.

24 item(s)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked by *.

Top