Отворена је изложба „Лепота графике“


Отворена је изложба „Лепота графике“

 

Богата збирка графике коју су радила деца и која се деценијама сакупља у архиву Дечјег културног центра Београд инспирисала је изложбу која је пред нама. Изложбу чини четири целине: студентске графике, дечије графике, графике из Центра за ликовно васпитање деце и омладине Војводине и линорези Миленка Јовановића.

Након овогодишњег ликовног сусрета, у склопу Радости Европе, који је одржан на Факултету примењених уметности, на Одсеку за графику, дошли смо на идеју да са једне стране повежемо дечје ликовно стваралаштво са професионалним ликовним изразом, а са друге, да изложимо раскошну лепоту дечје графке

Студенти са одсека Графика и књига, Графички дизајн и Сликарство, имали су могућност да одаберу дечје радове (акварел, гваш, цртеж, комбинована техника, уљани пастел..) према свом сензибилитету и да га их преведу у графичку технику линореза, суве игле или линогравуре, под месторством своје професорке мр Мирјане Томашевић.

Идеја да се дечји рад урађен у некој од сликарских или цртачких техника представи другачијим ликовним језиком (у другом ликовном медију), заживела је у септембру ове године, израдом мурала на спољном зиду београдске основне школе „Старина Новак“. Том приликом је награђена графика (рад седмогодишњег дечака из Словачке) са Међународног ликовног конкурса Радост Европе (из 2017. године), изведена као мурал.

На изложби се поред студентских радова налазе и графике (линорези, бакрописи, картон тисак, суве игле, линогравуре, колографије) које су последњих двадесет година уметничке школе, културни центри (који у својој делатности имају ликовне атељее), слали на Међународни ликовни конкурс Радост Европе (из Србије, Индије, Словачке, Русије, Словеније, Румуније..).

Трећу целину изложбе чине фасцинанте графике које су настајале у школским клупама старе Југославије 70-тих и 80-тих година прошлог века. Реч је о ликовно изузетно вредним графикама по избору Емине Чамо Лорбек, награђиваног ликовног педагога из Центра за ликовно васпитање деце и омладине Војводине, које су уступљене ликовној редакцији Дечјег културног центра Београд.

Једна од драгоцености која се чува у Дечјем културном центру, а коју је изнедрио Дом пионира јесте библиофилско издање „Јаме“ Ивана Горана Ковачића.
Четрнаестогодишњи Миленко Јовановић годину дана је радио на припреми књиге, осмишљавајући цртеже и припремајући линорезе за штампу. Као полазник Ликовног атељеа Дома пионира смернице у откривању најразличитијих могућности ликовног изражавања давала му је академска сликарка Иванка Лукић Шотра.

Изложби су присуствовали ђаци Школе за дизајн из Београда са својим професорима Снежаном Ивановић и Гораном Реџепијем, као и студенти са Факултета примењених уметности са својом професорком Мирјаном Томашевић.
Изложбу су отоврили некадашњи полазници Ликовног ателеја Дома пионира:
Миленко Јовановић, аутор линореза из 1964 године и Хаџи Душан Глушац, дугогодишњи технички уредник Политикиног забавника.
Нешто више о лепоти графике рекле су др ум. Невена Поповић, дугогодишњи сарадник ликовне редакције и Лидија Сеничар, уредник ликовних програма

14 item(s)

 

Posted in Галеријски програм.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *