ПОВРАТАК “ФЕСТИЋА”

FESTIC FLAJER2


ПОВРАТАК “ФЕСТИЋА”

26 – 30. октобар

Дечји културни центар Београд, Таковска 8

 

Фестивал позоришних представа за децу и младе ФЕСТИЋ поново је пред вама – после пет година паузе, а у свом седамнаестом издању, одржаће се од 26. до 30. октобра у Дечјем културном центру Београд. Фестивал ће у четвртак, 26. октобра у 12 часова у сали Донка Шпичек отворити  представа Мали принц  Народног позоришта Пирот.

Затекавши прилично измењену слику на сцени за децу и младе од оне коју је оставио 2012. године, ФЕСТИЋ се фокусирао на представљање малих форми насталих у приватним продукцијама, а данас равноправно присутних уз остварења великих националних и градских позоришних кућа. Ове „мале представе“ стварају школовани глумци, режирају професионални и афирмисани редитељи, сценографија им је вешто идејно осмишљена и, што је најважније, изузетно воде рачуна о педагошком моменту, односно поруци коју шаљу најмлађима.

Стога  ФЕСТИЋ ове године публици представља позоришта „Талију“ (Пипи мења чарапе, али ћуд никада), „Театрић“ (Тужно паче), „Чарапу“ (Три прасета). Мјузикле за децу извешће Позориште „Гуливер“ (Чувари осмеха) и „Хаппy тхеатре“ (Вилинска заврзлама – приче из Маштошуме). Уна Сага Сербица приказаће најмлађима Лепотицу и Звер уз доста акробација, балета, степа, џез балета, фолклора, хип-хопа, савремене игре, а СББ фондација представом Ко то тамо прља кроз игру суптилно подвлачи идеју одговорности према заједничком (граду, месту живљења) и неопходност уредности и хигијене. Позоришна трупа „Ура“ се кроз причу о породици, о љубави и прихватању различитости на суптилан и дирљив начин бави темом аутизма (Дар).

Фестић репертоар

Фестић репертоар

На Фестићу ће своје представе извести и Позориште „Бошко Буха“ (Успавана лепотица), Позоришта лутака „Пинокио“ (Лепотица и Звер) и Народно позориште Пирот (Мали Принц).

Посебност Фестића увек је био блок „Деца за децу“, у којем млади глумци – чланови драмских студија и секција – играју представе за своје вршњаке. Ове године Студио „Центар“ извешће представу Ријалити школа која говори о медијском и технолошком насиљу над младим светом, о одрастању данашњих младих генерација, док ће глумачко-плесни ансамбла Студија „Бис“ представом Лет послати снажне афирмативне животне поруке, у изузетним кореографијама праћеним дивном музиком и у бајковитим костимима.


11 item(s)
Posted in Саопштење за медије and tagged , , , , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *