ПОДСЕЋАМО ВАС ДА ЈЕ, У ГАЛЕРИЈИ ДЕЧЈЕГ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА БЕОГРАД, И ДАЉЕ У ТОКУ „ЗАВРШНА ИЗЛОЖБА“ УМЕТНИЧКИХ СТУДИЈА И АТЕЉЕА

ПОДСЕЋАМО ВАС ДА ЈЕ, У ГАЛЕРИЈИ ДЕЧЈЕГ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА БЕОГРАД, И ДАЉЕ У ТОКУ „ЗАВРШНА ИЗЛОЖБА“ УМЕТНИЧКИХ СТУДИЈА И АТЕЉЕА


Позивамо све оне који су у Београду током летњег распуста, да до септембра месеца, у Галерији Дечјег култуног центра Београд, посете „ЗАВРШНУ ИЗЛОЖБУ Ликовног атељеа, Атељеа за примењену уметност, Студија за анимирани филм и Радионице стрипа и карикатуре“ ДКЦБ-а. Као и сваке године, изложени су радови деце, чланова наших уметничких студија и атељеа кроз које ће вас водити њохови едукатори тј. водитељи програма: Ликовни атеље – Катарина Булајић Павловић, Атеље за примењену уметност – Биљана Стаменковић, Студио за анимирани филм – Марија Милановић Лазаревски и Радионица стрипа и карикатуре – Милета Мића Милорадовић .


О УМЕТНИЧКИМ СТУДИЈИМА И АТЕЉЕИМА


Ликовни атеље Дечјег културног центра Београд основан је давне 1956 године при тадашњем Дому пионира који се налазио у Кнез Михаиловој 9. Њим је руководила Иванка Лукић-Шотра, академски сликар. У септембру 1964 године, Атеље се сели у Таковску 8, где се и данас налази, а рад са децом преузима мр Лепосава Туфегџић, сликарка и ликовни педагог изузетног сензибилитета. Даљи печат Атељеу дају академски сликар Небојша Здравковић и Драган Симоновић.
Рад у Ликовном атељеу је заснован на чињеници да ликовна култура није намењена само ужем кругу даровитих и посебно заинтересираних ученика, него свима без изузетка. Ради се у складу са психофизичким узрасним могућностима полазника, јер им се на тај начин помаже у свесном откривању структуралних вредности у природи, науци и уметности у циљу развијања материјалне и духовне културе. Од 1979 године на томе успешно ради Горан Симић, ликовни педагог и сликар, а од 2002 Катарина Булајић Павловић, магистар сликарства која данас води Атеље.


Атеље за примењену уметност постоји већ више од три деценије. Од Вукице Николин Николић, преко Марије Такач, до Биљане Стаменковић, врсних уметница, у радионицама деца истражују и раде на формирању естетских критеријума у сагледавању просторних форми, кроз израду употребних предмета и скулптура, користећи разне професионалне технике израде и бојења глине. На тај начин се покрећу дечје изражајне способности које извирући једна из друге развијају унутрашње богатство и сензибилитет, док се неопходна техничка знања и умећа стичу у процесу рада.


Студио за анимирани филм основан је 2003 године. Више од десет година, заједно са, некада Вером Влајић, а од почетка са Маријом Милановић Лазаревски, редитељкама анимираних филмова, деца и млади се суочавају са чињеницом да је анимација сложена уметност која у себи обједињује више уметничких израза (цртеж, покрет, слику, тон, музику…), а као производ даје филм. У студију, полазницима се омогућава да кроз овај савремени медиј проживе своје потребе за авантуром, за узбудљивим догађајима, да искреирају своје јунаке које оживљавају и покрећу. Оваква преимућства поседује још само дечја игра.


Радионица стрипа и карикатуре основана је пре више од десет година. Милета Мића Милорадовић неуморно подстиче децу да реализују своје приче од оних једноставних до оних сложенијих.То су пикторалне пародоије врхунског стила, јер је дечји д која
психолошки ослобађа. Треба имати на уму да су стрип и карикатура изузетно значајни јер помажу адолесцентима да се кроз визуелно-сатиричну форму суоче са одрастањем и превазиђу кризне године.

Posted in Културно-образовни програм, Обавештења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *