ПОЕЗИЈОМ И МУЗИКОМ ПРЕДСТАВЉА СЕ

„ДАНИЦА ЗА МЛАДЕ’’

среда, 24. фебруар 2016. године, у 12 часова

ДОМ ВУКОВE ЗАДУЖБИНЕ

Београд, Краља Милана 2

 

У Дому Вукове задужбине, у среду 24. фебруара, у 12 часова, представиће се овогодишње издање  најпопуларнијег литерарног часописа за младе и школског забавника „Даница за младе’’.

 

Музичко-литерарни програм, који ће том приликом бити изведен, свечано ће отворити господин Срђан Вербић, министар просвете, науке и технолошког развоја.

 

У програму ће учествовати Хор Дечјег културног центра Београд, солисти Хора „Чаролија’’, ученици основних школа, као и писци за децу – Раша Попов, Љубивоје Ршумовић, Урош Петровић, Слободан Станишић, Весна Алексић, Зорица Бајин Ђукановић и други. Водитељ програма је Леонтина Вукомановић.

 

„Даница за младе’’ је једини часопис који представља савремене дечје писце са најновијим остварењима и даје нове прилоге писаца – песме, приче, басне, баладе, анегдоте, загонетке, афоризме, скечеве, шаљиве песме, бонтон за младе, легенде.

 

Као личност године, у овогодишњем издању представљена је Зорица Бајин Ђукановић, песникиња и списатељица која објављује за децу и младе али и одрасле. Добитница је награде „Златна струна“ (1993 Смедерево), „Доситеј“, дечјег читалачког жирија 2001. године, признања „Змајев песнички штап“, Змајевих дечјих игара 2011. године и награда Вечерњих новости „Гордана Брајовић“ 2015. године. Заступљена је у антологијама, читанкама, букварима, уџбеницима и лектири. Песме су јој компоноване и превођене на холандски, енглески, русински, румунски и руски језик. Позната је и по уметничким изложбама фотографије и као ликовни уметник фотографије освојила је бројне награде на изложбама у земљи и свету.

 

У „Даница за младе’’ се налазе и литерарни радови младих ствараоца са конкурса за младе познатих фестивала у нашој земљи, разних такмичења, као и хронике важних догађаја из школског живота младих. Тако су одабрани најбољи текстови о Ђачком Вуковом сабору, Данима ћирилице у Баваништу, о Змајевим дечјим играма, итд. Препоручено је и више нових књига из поезије и прозе које ће млади радо прелиставати.

DANICA ZA MLADE (1)

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked by *.

Top