deca-na-karnevalu


ПОЧИЊЕ 50. РАДОСТ ЕВРОПЕ

„Пут у средиште среће”

МЕЂУНАРОДНА МАНИФЕСТАЦИЈА ДЕЦЕ ЕВРОПЕ СЛАВИ ПЕДЕСЕТИ РОЂЕНДАН

 

deca

Специјални гости манифестације су деца из Кине.

Централна прослава педесетог рођендана Међународне манифестације деце Европе ,,РАДОСТ ЕВРОПЕ’’ одржаће се од 2. до 5. октобра 2019. године у Београду. Оснивач и покровитељ Међународног сусрета деце Европе је Градска управа града Београда, а извршни продуцент Дечји културни центар Београд.

Овогодишњи фестивал реализоваће се уз подршку бројних спонзора, дародаваца и пријатеља, на челу са генералним покровитељем компанијом „Forma Ideale” из Крагујевца, која има дугогодишњу традицију у реализацији бројних активности посвећених деци и дечијем стваралаштву. Јубиларну педесету манифестацију подржали су Министарство културе и информисања Републике Србије, Фондација Драгице Николић, Делегација Европске Уније у Србији, компанија НИС, Ušće Shopping Center, Coca Cola и многобројни пријатељи фестивала.

Манифестација почиње у среду 2. октобра карневалом у центру града – свечаним дефилеом костимираних учесника манифестације из Белорусије, Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе, Француске, Хрватске, Јерменије, Литваније, Мађарске, Македоније, Немачке, Норвешке, Пољске, Русије, Румуније, Словачке, Словеније, Србије, Шведске, Турске и Украјине. Специјални гости са другог континента биће деца из Кине.

Окупљање учесника карневала почиње у 12.30 часова на Тргу републике, где ће наступити хор од три стотина деце из шест београдских основних школа, окупљених у пројекту „Београд пева” Удружења наставника музичке културе Србије и Секретаријата за културу градске управе града Београда. Поред учесника манифестације „Радост Европе”, обучених у своје традиционалне ношње, карневалску атмосферу употпуниће костимирани малишани из ПУ „Дечји дани” (који ове године обележавају свој јубилеј – сто година предшколске установе), деца у српским ношњама из Уметничког центра „Талија”, Цица Мица кловница и кловн на штулама, као и предимензионирана метална лутка „Контрол Ник” коју покрећу четири глумца. На Тргу републике биће постављени и пунктови компаније „Forma Ideale”, компаније НИС и Удружења „Плава шкољка”, на којима ће деца моћи да учествују у креативним радионицама.

decak-sa-subarom

Свечани дефиле учесника предводиће Војни оркестар из Ниша под диригентском палицом мајора Дејана Ђорђевића, мажореткиње из Панчева, Ковина и Тивта, као и Дувачки оркестар МШ „Јосиф Маринковић” из Зрењанина. Карневалска поворка кренуће у 13 часова Кнез Михаиловом улицом, у којој ће бити постављени музички пунктови – Хор из Француске (диригент Нина Пал Марковић) и Хор Културног центра Зрењанин (диригент Сенка Милисављевић) испред Француског културног центра; Дечја филхармонија (диригент Вера Илић) и Балетски студио ДКЦБ испред САНУ и Галерије УЛУПУС и Дечји оркестар ОШ „Милоје Васић” (диригент Огњен Марковић) испред Факултета ликовних уметности.

Свечано отварање почиње у 13.30 на теренима КК „Партизан” на Калемегдану. У програму, који воде Леонтина Вукомановић и Страхиња Радовановић, учествују каратисткиње клуба NIPPON Тање Петровић, која ће изводити кате уз химну манифестације – „Здравица”, деца из Шведске са циркуском тачком и Хор Дечјег културног центра Београд који ће отпевати песму „Деца Европе”.

 


defile

Учесници се окупљају код Трга републике након чега следи свечани дефиле до Калемегдана

 

Поред музичко-сценских програма, од првог дана манифестације малишани ће моћи да посете изложбу награђених радова 21. Међународног ликовног конкурса „Радост Европе” у Галерији Дечјег културног центра Београд (Таковска 8). Свечано отварање изложбе биће у 18 часова. На адресу Дечјег културног центра Београд стигло је око 3000 радова из држава са скоро свих континената – Аргентине, Аустралије, Бугарске, Белорусије, Црне Горе, Кине, Чешке Републике, Египта, Грчке, Мађарске, Индије, Летоније, Литваније, Пољске, Румуније, Републике Северне Македоније, Русије, САД, Словеније, Словачке, Србије, Шри Ланке и Тајланда. Ове године гости Међународног ликовног конкурса „Радост Европе” долазе из Словачке и Румуније, међу којима ће бити дечак Самуел Стрела, који је 2017. године добио награду у индивидаулној категорији за свој ликовни рад (графика). По његовом раду урађен је први мурал – на зиду основне школе „Старина Новак“, као почетак обележавања пола века постојања манифестације. Како би манифестација и визуелно живела наредних деценија биће осликани мурали и на фасадама других београдских основних школа, преносећи на зидове аутентичне дечје ликовне радове из више од 40 земаља широм света.

Наредног дана, у Дечјем културном центру Београд одржаће се концерти „Сусрети пријатељства”, на којима ће се музичко-сценским наступима представљати деца из двадесет две земље. Своје најбоље наступе, како у креативном, тако и у извођачком и визуелном смислу, учесници манифестације приказаће на спектакуларном Гала концерту у Сава Центру 5. октобра, од 18 часова.

Поред занимљивог фестивалског програма, малишане очекује незаборавно дружење и успостављање пријатељстава која могу трајати цео живот.


Среда, 2. октобар


13.00
КАРНЕВАЛ

Окупљање учесника на Тргу републике и свечани дефиле до Калемегданa

13.30
СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ

Трг републике

18.00 – 19.00
XXI МЕЂУНАРОДНИ ЛИКОВНИ КОНКУРС „РАДОСТ ЕВРОПЕ”

Отварање изложбе и додела награда
Галерија и Мала сала Дечјег културног центра Београд


Четвртак, 3.октобар


КОНЦЕРТИ ,,СУСРЕТИ ПРИЈАТЕЉСТВA”

Сала „Донка Шпичек“, Дечји културни центар Београд

11.00
Учествују: деца Немачке, Пољске, Румуније, Северне Македоније, Србије, Хрватске, Црне Горе и Шведске

16.00
Учествују: деца Босне и Херцеговине, Јерменије, Кине, Литваније, Мађарске, Словачке, Србије и Украјине

19.00
Учествују: деца Белорусије, Бугарске, Норвешке, Русије, Словеније, Србије Турске и Француске


Петак, 4.октобар


11.30
ЕКОЛОШКА АКЦИЈА „ДРВО ДРУГАРСТВА”

Парк Ушће

13.00
СПОРТСКО-РЕКРЕАТИВНИ ДАН

Забавно-рекреативни програм

Ада Циганлија – спортски терени за одбојку, кошарку и мали фудбал

18.00
РАДИОНИЦЕ ДРАМСКЕ ИМПРОВИЗАЦИЈЕ

ЗА ЛИДЕРЕ ГРУПА

Дечји културни центар Београд


Субота, 5. октобар


18.00-19.30

ГАЛА КОНЦЕРТ

Велика дворана Сава Центра

 

Фотографије са ГАЛА КОНЦЕРТА 2018

367 item(s) « 1 of 13 »

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked by *.

Top