Categories: Pozorišni program

foto (2)


Predstava o nasilju nad ženama “Sama je tražila” biće  izvedena u Maloj sali Dečjeg kulturnog centra Beograd u petak, 24. marta u 20 časova.

 

Ovaj projekat kao neposredan povod ima nasilje nad ženama, koje je u celom svetu u ekspanziji, a o kojem se u Srbiji često ćuti  ili se priča o njemu završi u okvirima crnih hronika. Zamišljen je kao omnibus sastavljen od priča, monologa, ispovesti, poema onih koji su umrli. Naracija se odvija u prvom licu, ali je odmotavaju pet glumica, igrajući i silnike, žrtve, nameštaj, oružje, vrenje u međuljudskim odnosima i samoću.

Autori priča u omnibusu “Sama je tražila” su dramski pisci iz Srbije, Hrvatske, Irske  i Švedske (Milan Marković, Jasna Žmak, Branislava Ilić, Danijela Kulezić- Vilson, Željko Hubač, Maja Pelević) većina je višestruko nagrađivana za dramsko pisanje, a pored ličnih iskustava, materijal korišćen kao inspiracija su i policijski izveštaji, odnosno arhiva registrovanih ubistava žena na teritoriji Srbije tokom 2015. godine. Predstava je u režiji Ksenije Krnajski, a uloge tumače Branka Stojković, Olivera Viktorović Đurašković, Maja Vujović, Tijana Janković i Bojana Đurašković.

Ciljevi projekta su stvaranje dela koje o ovoj teškoj temi može da komunicira sa publikom i pokuša da u društvu pokrene neki drugačiji način razmišljanja o tome, kao i suzbijanje nasilja u porodici, reagovanje pre nego što se desi smrtonosni ishod, ali i podrška promeni zakona u ovoj oblasti.

Koprodukcija: Pan Teatar  I DKCB

Predstava pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu Gradske uprave grada Beograda

Sponzor: Euro Bank


12 item(s)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked by *.

Top