Представа о насиљу над женама “Сама је тражила”

sama2


Представа о насиљу над женама “Сама је тражила” премијерно ће бити изведена у Дечјем културном центру у Београду, у суботу, 28. јануара у 20 часова.

 

Овај пројекат као непосредан повод има насиље над женама, које је у целом свету у експанзији, а о којем се у Србији често ћути или се прича о њему заврши у оквирима црних хроника. Замишљен је као омнибус састављен од прича, монолога, исповести, поема оних који су умрли. Нарација се одвија у првом лицу, али је одмотавају пет глумица, играјући и силнике, жртве, намештај, оружје, врење у међуљудским односима и самоћу.

Аутори прича у омнибусу “Сама је тражила” су драмски писци из Србије, Хрватске, Ирске и Шведске (Милан Марковић, Јасна Жмак, Бранислава Илић, Данијела Кулезић- Вилсон, Жељко Хубач, Маја Пелевић) већина је вишеструко награђивана за драмско писање, а поред личних искустава, материјал коришћен као инспирација су и полицијски извештаји, односно архива регистрованих убистава жена на територији Србије током 2015. године. Представа је у режији Ксеније Крнајски, а улоге тумаче Бранка Стојковић, Оливера Викторовић Ђурашковић, Маја Вујовић, Тијана Јанковић и Бојана Ђурашковић.

Циљеви пројекта су стварање дела које о овој тешкој теми може да комуницира са публиком и покуша да у друштву покрене неки другачији начин размишљања о томе, као и сузбијање насиља у породици, реаговање пре него што се деси смртоносни исход, али и подршка промени закона у овој области.

 

Конференција за штампу поводом представе биће одржана у среду, 25. јануара у 11 часова у Дечијем културном центру у Београду.

Копродукција: Пан Театар И ДКЦБ
Представа под покровитељством Секретаријата за културу Градске управе града Београда
Спонзор: Еуро Банк

Захваљујемо се Београдској аутобуској станици!


 

Posted in Обавештења and tagged , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *