Представa „Ја и ти“ по мотивима филма „Шта се десило са Baby Jane”

Позивамо Вас да у среду, 5. априла у 21 час, у Малој сали Дечјег културног центра Београд, погледате представу „Ја и ти“ по мотивима филма „Шта се десило са Baby Jane”.

Резервација карата:  011/241-8524 и 060/341-8524

 


 

program list 1


 

program list 2

 

Бејби Џејн у театру

 

Драмске уметнице Бранка Стојковић и Оливера Викторовић Ђурашковић нису хтеле да седе скрштених руку, већ су се сетиле филма „Шта се десило са Бејби Џејн“, и на сцени Битеф театра овог пролећа направиле сценску верзију овог, раних шездесетих година популарног филма. Ко је једном видео тај филм, тада или сада на некој пројекцији у Кинотеци, неће никада заборавити глумачку параду две мегазвезде међуратног филма – Бети Дејвис и Џоане Крафорд.

Они који су познавали и једну и другу, сматрали су их, како то Французи зову, светим монструмима. Размере њиховог необичног дара заиста су биле монструозне. Улогу чудовишта у људском облику у овом Олдричовом филму играла је Бети Дејвис, а Крафордова је монструме играла у неким другим филмовима.

Како је тада осетљивост на хорор била много више изражена, филм је, кад је почео да се приказује, у САД био забрањен за децу до 18 година. Поред свакодневних страхобалних хорор филмова по свим каналима телевизије, филм „Шта се десило са Бејби Џејн“ данас би могла бити пријатна успаванка.

Бранка и Оливера нису се такмичиле у глумачкој паради са двема холивудским величинама. Оне су адаптирале сценарио филма за своје моћи и, без редитеља, са младим драматургом Данком Секуловић, приредиле текст за представу пуну догађаја, динамике и пресвлачења. Оно што је некада могао бити класични хорор филм, данас се може гледати и са нешто ироничног отклона.

И Бранка и Оливера су племените раднице на пољу позоришта и уметности уопште. Бранка је добронамерна и правдољубиви члан екипе оснивача наших градских позоришта, а Оливера је, поред великог броја улога, дала озбиљан допринос стварању и уздизању како гледалаца, тако и наших младих глумаца са једним озбиљним уџбеником на ту тему.

Њихова представа показује да су уметнице које заслужују свако поштовање и пажњу оних што позориште воле и посећују. А и београдски позоришни делатници свих профила могу да узврате двема уметницама за њихов друштвени рад у театру најмање тако што ће погледати ову поштену представу.

Јован Ћирилов

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
YouTube
Instagram