Радионица дечијих песама и филмова са српско-руског пројекта „Мост“


Радионица дечијих песама и филмова са српско-руског пројекта „Мост“

 

 

У Малој сали Дечијег културног центра Београд 18. септембра одржана је радионица дечијих песама и филмова, који су настали као резултат српско-руског пројекта „Мост“. Овај пројекат подразумева сарадњу ментора и деце две братске земље – Србије и Русије, а мост у називу има симболику везе, која нас спаја и држи у слози и у заједништву.

Радионица је била потпуно усмерена најмлађем узрасту, а водитељи су истакли да су сви цртани филмови, које имају част да погледају, настали од дечијих руку. Наиме, деца из Русије су правила цртане филмове на тему дечјих песама из Србије, а деца из Србије су правила цртане филмове на тему руских дечијих песама.

Градови из Србије, који су се одазвали пројекту „Мост“ су: Јагодина, Врање, Сремски Карловци и Београд. Као представница Дечјег културног центра Београд и једна од менторки у стварању цртаних филмова у овом пројекту, испред Студија за анимирани филм ДКЦБ гостовала је Марија Милановић Лазаревски. Важно је да поменемо, сви филмићи су прошли кроз Ликовну радионицу ДКЦБ, коју води Катарина Булајић-Павловић.

На овој радионици представљено је 10 кратких цртаних филмова (5 из Русије и 5 из Србије), који су рађени разним техникама: цртањем, прављењем фигура од глине и пластелина, песак-анимација (у последњој дисциплини се показао специјални гост на радионици – Сергеј Светлов, који је такође и композитор и извођач песама за децу).

На радионици је учествовало одељење III1 ОШ „Влада Аксентијевић“, предвођени учитељицом Александром Краљевић.

Координаторка пројекта и идејни творац „Моста“ је Марија Лендова из Новосибирска, директорка Државне институције за кинематографију. На радионици се представила и Марија Вулић – једна од менторки на изради дечијих филмова на тему руских песама за децу. У улози преводиоца и водитеља радионице нашла се Јелена Ракита. Уједно, госпођа Ракита је заслужна за повезивање Русије и Србије у пројекту „Мост“.

Емитовање кратких филмова деца су дочекала са великом пажњом и одушевљеношћу. Сваки од цртаних филмова трајао је 3-5 минута, а пропраћен је громогласним аплаузом.

Композитор и извођач песама за децу – Сергеј Светлов одушевио је децу певањем уживо на руском језику и свирањем гитаре. Разговарали су о омиљеним животињама, путовању у далеке и непознате крајеве и омиљеним песмама. Деца су врло брзо прихватила и кореографију и песме, иако су тек почетници у учењу руског језика.

Светлов је извео песме: „Мајмунчић“, „Мачји блуз“, „Тра-ла-ла“, „Крокодил“, „Џунгла“, „Чапља“, „Ја растем“, „Летимо“ и „Песма о псићу.“ Деца су се њихала у ритму, потом скакала и формирала возић, а на крају радионице полетели су и папирни авиончићи.

Колико је радионица била успешна и колико су деца била одушевљена филмовима и наступом, можете видети на нашим фотографијама.

Србија и Русија – као две братске земље, управо су одржале још један успешан пројекат за децу, који је освојио срца малишана. Искрено се надамо да ће се ова лепа традиција наставити и да ћемо се поново окупити са новим цртаним филмовима и песмама и новим лепим искуствима у заједничком дружењу и размени оног нашег највреднијег – пријатељства, знања инспирација и креативности.

МА Дајана Лазаревић
Сарадница ДКЦБ

*Директорка Дечјег културног центра Новосибирска упутила је захвалницу директору Дечјег културног центра Београд, проф. мр. Драгану Марићу.

 

30 item(s)
Posted in Фотогалерија and tagged , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *