ПРЕМИЈЕРА „ИЗУЈ СЕ“

ПРЕМИЈЕРА

„ИЗУЈ СЕ“

Теодора Ристовски

(по мотивима „Краљ умире“ Ежена Јонеска)

Субота, 30.1.2016. године, 20 часова

Велика сала ДКЦБ, Таковска 8

 

IzujSe_PlakatУлоге:                                                

Госпођа Глумица / Теодора Ристовски

Господин Управник Пропали Глумац / Милош Јаџић

Редитељ / Павле Јеринић

W.R.P.A. / Бојана Грабовац

Обућар / Слободан Алексић

Џогер / Статисти Балет

Режија:

Петар Ристовски

 

Реч сценаристе: “Изуј се” представља нови жанровски правац чију целину сачињава више добро познатих жанрова као што су надреализам, мјузикл, трагедија и апсурд. С тога комад “Изуј се” можемо назвати зачетником новог позоришног правца апсурдног  надреализма са елементима музичког позоришта.

 

Тема комада “Изуј се” и “Краљ умире” је страх од смрти тј. тежња главног јунака ка вечности. Мотив смрти се у комаду “Изуј се” приказује кроз миље уметника, првенствено унутар позоришне уметности. Смрт, са једне стране се изједначава са недостатком прилике и простора који се пружа младим уметницима да стварају и креативно се изражавају, а са друге стране, изједначава се са одласком у пензију великог уметника ког управо рад одржава у животу, чини га живим и као човеку, даје смисао. Идеја је приказати како прилика за младе уметнике не постоји. На духовит начин, овај се комад игра са чињеницама о незапослености и недостатку прилике за доказивањем младих. Кроз хумор, у овом комаду се пласирају истине о позицији уметника у нашем друштву данас. Начин на који се прича приповеда је комедија забуне која се претапа у трагедију. Озбиљним проблемима се приступа са иронијом и цинизмом.

 

Мотив смрти представљен кроз пензионисање великог, познатог, популарног уметника. С обзиром на то да уметничко стваралашво за сваког уметника представља смисао живота, у тренутку када уметник престаје да ствара, наступа смрт. Овај комад се подсмева и критикује људску сујету.

 

“Изуј се” је комад који би требало да буде пример пучког позоришта где глумци изводе све сами уз минималну употребу реквизите и сценографије. Начин глумачке игре је експресиван, прецизан, са пуно апсурдних елемената, како би се искарикирали стереотипи болесно амбициозних и сујетних људи. Заједничка карактеристика свим ликовима је сујета.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *