Препорука књига за август 2019


Препорука књиге за предшколце


 

Наслов: „Кишни глистац“
Аутор: Андрија Милошевић

Књига „Кишни глистац“ је прва збирка песама за децу познатог глумца Андрије Милошевића.

Шта се догодило са храбрим кишним глисцем који је кренуо да испита који то страшни створ живи у шуми? Како се ћуре нашло усред буре? Ко је пронашао златног змаја? Одговоре на ова питања пронаћи ћете управо у збирци „Кишни глистац“.

Уживајте у забавним песмицама Андрије Милошевића и дивним илустрацијама Немање Ристића, а кроз смех ћете схватити сву важност и снагу искреног пријатељства.

 


Препорука књиге за основце


 
Наслов: „Софијине мудролије с Марком Краљевићем“
Аутор: Александра Михајловић

Књига „Софијине мудролије с Марком Краљевићем“ Александре Михајловић, коју је илустровао Михаило Гачић, прича о највећем српском јунаку. Али она је и много више од тога: тражи да се упознаш и са историјским околностима, и са народним предањем, али и да употребиш своју креативност.

Замисли да си савременик Марка Краљевића и да слушаш његове догодовштине из прве руке. Замисли да путујеш по Европи и Балкану у време догађаја које описују народне епске песме. Замисли да имаш сову Софију, мудру пријатељицу која ти поставља питања и задатке.

Размисли, доцртај, допиши, реши и забави се учећи о Марку Краљевићу и његовом добу на оригиналан начин.

 


Препорука књига за одрасле


 
Наслов: „Феликс“
Аутор: Владимир Кецмановић

Писан у маниру трилера, напет од почетка до краја, роман „Феликс“ Владимира Кецмановића је истовремено варирање библијског мотива сукоба оца и сина.

Особен стил, начин тематизовања односа главних јунака, мајсторско и ненаметљиво осликавање данашњих прилика и судбина ликова из нашег поднебља прибављају овом роману високо место у српској књижевности на почетку 21. века.

Симеон Ракић је један фини и углађени господин са помало неконвенционалним изворима прихода, нашао је начина како да се издржава од свог стана у околини Зеленог Венца. Стари, отмени господин путује по унутрашњости Србије и узима новац за пут од многих који су се, у дотичном месту, јавили на његов оглас којим стан у Београду нуди за мањи у провинцији. Кључне ноћи овог романа његов син из Канаде наступа на сцену да господинов живот обоји трагичним смислом.


 
Наслов: „Нож“
Аутор: Ју Несбе

Дванаести роман у серијалу о инспектору Харију Хулеу.

Пред свој педесети рођендан, Хари Хуле живи као у најгорим временима. Поново пије, изнајмљује станчић у Софијиној улици и ради као инспектор најнижег платног разреда на Одељењу за крвне деликте. Да исплати пороке и кирију, морао је да прода и успешни бар Џелоси. Посао на Полицијској академији изгубио је због опсесије Свејном Финеом, серијским силоватељем и убицом, који је после много година изашао из затвора уз претње да ће се осветити ономе ко га је тамо послао – Харију. Ипак, главни узрок Харијевог посрнућа јесте разлаз са супругом Рахелом, која га је избацила из куће, а није му сасвим јасно зашто је до тога морало доћи. У том алкохолном бунилу Хари дочекује остварење своје највеће стрепње – напад на породични дом на Холменколену с кобним исходом.

Бежећи од туге и властитог кајања у истражни поступак, Хари тумара од једног до другог осумњиченог, али што дубље истражује, могућих криваца је све више, а невиних као и да нема.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *